Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cine nu-și ia crucea lui și nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. Cine își va păstra viața, o va pierde; și cine își va pierde viața, pentru Mine, o va câștiga. Să nu credeți că am venit să aduc pacea pe pământ; n-am venit să aduc pacea pe pământ, ci sabia. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mamă-sa și pe noră de soacră-sa. Și omul va avea vrăjmași pe cei din casa lui. Cine iubește pe tată, ori pe mamă, mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de Mine; și cine iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine, nu este vrednic de mine. Cine nu-și ia CRUCEA lui și nu vine după Mine, nu este vrednic de Mine. Isuse, tu ai îndurat moartea pe cruce pentru mântuirea noastră. Te rugăm, trezeşte în inimile noastre căinţă sinceră pentru păcate şi dă-ne încredere deplină în meritele suferinţelor şi morţii Tale. Fă să Te urmăm pe calea stropită cu sângele Tău, în aşa fel încât să ajungem la fericirea veşnică”.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță și inițiatorul evenimentului, Emil Părău, invită cetățenii municipiului Lupeni și pe alți pelerini să participe la PROCESIUNEA DRUMUL CRUCII.

Este pentru a 26 – a oară, când se organizează acest eveniment unic, cu o mare încărcătură emoțională, la care participă pelerini din întreaga țară.

Plecarea este vineri, 18 aprilie, ora 11,45 de la Biserica Ortodoxă Sfântul Nicolae din centrul municipiului  Lupeni.

Sub un baldachin va fi adusă Crucea Sfântă de la Schitul de la Straja, iar în altul, vor fi aduse moaştele Sfântului Irodion de la Lainici. Un sobor de preoți vor săvârşi slujba religioasă. Anul acesta se împlinesc 26 ani de când, în municipiul Lupeni, are loc procesiunea unică în lume, care reaminteşte de patimile Mântuitorului nostru, în drumul Lui,  către Golgota.

”Va fi ediția cu numărul 26, vom avea o procesiune unde vor participa preoții și Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei.  Pe Drumul Crucii învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm niciodată că ceea ce avem este dat de Dumnezeu şi trebuie să-I mulţumim Lui.

Din anul 2000, odată cu ridicarea micului schit de la Straja, am început şi această procesiune religioasă. În timpul celor 14 opriri care se vor face, vom încerca fiecare dintre noi, şi fiecare pelerin, care va fi alături de noi, să medităm la chinurile prin care a trecut Mântuitorul nostru, pentru a ne ierta nouă păcatele”, a ţinut să declare Emil Părău, iniţiatorul acestei inedite şi unice procesiuni religioase, care are loc în municipiul Lupeni.

Este singurul pelerinaj ortodox din România care străbate un traseu destul de anevoios către muntele Straja, de 10 kilometri şi Schitul unde este adăpostită crucea de 150 kg şi 4,40 X 2,20 metri ca dimensiuni, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul în drumul Său pe drumul răstingnirii.

”Înainte de a-ţi da crucea pe care o duci, Dumnezeu a privit-o cu ochii Săi cei preafrumoşi, a examinat-o cu raţiunea Sa dumnezeiască, a verificat-o cu dreapta Sa neajunsă, a încălzit-o în inima Sa cea plină de iubire, a cântărit-o cu mâinile Sale pline de afecţiune, ca nu cumva să fie mai grea decât o poţi duce. Şi după ce a măsurat curajul tău, a binecuvântat-o şi ţi-a pus-o pe umeri. Deci… o poţi duce! Ţine-o bine şi urcă pe Golgota… spre Înviere!”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share