Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PROCESIUNEA DRUMUL CRUCII – UNICĂ ÎN ROMÂNIA

Comexim R SRL în colaborare cu  Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni  invită cetățenii Municipiului Lupeni, VINERI, 30.04.2021 să participe la Procesiunea DRUMUL CRUCII, eveniment organizat cu ocazia SĂRBĂTORILOR PASCALE.

Evenimentul se va desfășura începând cu ora 11.00, de la Biserica Ortodoxă ”Sfântul Nicolae”  și se va organiza cu respectarea normelor și legislatiei in vigoare pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Zis-a Domnul: Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Căci cine va voi să-şi scape viaţa şi-o va pierde, iar cine îşi va pierde viaţa sa pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela şi-o va mântui. Căci ce-i foloseşte omului să câştige lumea întreagă, dacă-şi pierde sufletul? Sau ce ar putea să dea omul în schimb pentru sufletul său? Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni întru slava Tatălui Său, cu sfinţii îngeri. Şi le zicea lor: Adevărat grăiesc vouă că sunt unii din cei ce stau aici care nu vor gusta moartea până ce nu vor vedea Împărăţia lui Dumnezeu venind întru putere.

Îniţiat în anul 2000 de Emil Părău,  la acest pelerinaj participă  credincioși  veniţi din toate colţurile ţării şi  urcă spre „Golgota” românească din munţii Vâlcan, purtând în braţe o cruce grea de 100 kg, cu o lungime de 4,4 m şi cu o lăţime de 2,2 metri.

În Vinerea Mare vom participa la Drumul Crucii, procesiune religioasă unică în Europa prin particularităţile ei. Din anul 2000 se reface drumul parcurs de către Mântuitorul Iisus Hristos cu cele 14 popasuri. La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor în drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga, citind din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii.  Mii de oameni participă în fiecare an la procesiunea Drumului Crucii, pe distanţa dintre Cimitirul Eroilor din Lupeni şi Schitul Straja. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastrată în ea o bucată din lemnul sfânt al crucii purtate de Hristos. Crucea are o greutate de 100 de kilograme, 4,40m lungime şi 2,20m lăţime, ea străjuieşte altarul Schitului timp de un an de zile, apoi – anul următor, tot în Vinerea Mare – este coborâtă la Cimitirul Eroilor pentru a fi apoi readusă la Straja. Vom participa la Slujba de Înviere şi vom lua Lumină de la Schitul din Straja, un lăcaş de cult cu o frumuseţe şi o istorie aparte. La Cabana Montana, în anul 1996, s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, însă la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce apărând pe un alt bec. Acest bec poate fi văzut la schitul Straja. Becul a fost dus la Stareţul Mănăstirii Lainici, care a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în Primul Război Mondial şi nu sunt îngropaţi creştineşte. Aşa s-a hotărât ridicarea Crucii Eroilor din Straja, în memoria Eroilor Neamului. În anul 1999 s-a ridicat Schitul Straja, pentru a aduce pioşenie locului. Schitul poartă Hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Din anul 2006,  intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament. Cei care doresc,  ni se pot alătura la procesiunea care va avea loc în Vinerea Mare”, să ţinut să ne declare iniţiatorul acestor evenimente unice în Valea Jiului, Emil Părău.

https://youtu.be/DObDKK3q1Os

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share