Profesionalismul și respectul fața de fermieri sunt la rang de cinste la APIA HUNEDOARA

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că  în data 16.10.2022, a demarat Campania de plată în avans a fermierilor care au depus cereri unice de plată în anul 2022.

”În județul Hunedoara vor beneficia de acest tip de sprijin financiar peste 16.000 de fermieri care își desfășoară activitatea în zootehnie, legumicultură, pomicultură sau în alte ramuri ale agriculturii  hunedorene, inclusiv agricultura ecologică. Femierii pot face diferite achiziții, să-și  întrețină culturile, etc.

Vreau să le mulțumesc colegilor, pentru tot efortul depus,  și trebuie subliniat faptul că, în conformitate cu reglementările europene, nivelul avansurilor este de până la 70% în cadrul schemelor de plăți directe și de până la 85% pentru măsurile de dezvoltare rurală” a ținut să spună directorul executiv al APIA HUNEDOARA, Veronica Topor.  Alături de directorul general al APIA Hunedoara, la evenimentul de lansare al campaniei a participat și prefectul județului, Călin Petru Marian.   ”În calitate de inginer agronom am fost și voi fi tot timpul alături de fermieri și mă bucur că,  în județul Hunedoara agricultura constituie o componentă importantă a economiei locale ”, a transmis acesta.

Cuantumurile pentru anul de cerere 2022 au fost stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 1209/2022 privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plății unice pe suprafață, al plății redistributive și a intervalelor de suprafață pentru care se acordă aceasta, al plății pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, al plății pentru tinerii fermieri și prin Hotărârea de Guvern nr. 1155/2022 privind aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat ı̂n sectorul zootehnic, precum şi pentru stabilirea cuantumului acestora pentru anul de cerere 2022 și se regăsec în Anexă. Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură urmând să finanţeze fermierii cu o sumă de peste un  miliard de euro, atât pentru schemele finanţate din FEGA,  cât şi pentru măsurile finanţate din FEADR.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share