Legumele şi fructele autohtone s-ar putea găsi pe mesele românilor întregul an. Acesta este planul guvernanţilor, care vor să implementeze programul “Prima Seră”.
Cei care doresc să se înscrie în acest program Prima Seră ar putea primi sume de până la 200.000 de euro pentru construcţia serelor şi pentru cumpărarea de utilaje sau sisteme de încălzire pentru aceste sere şi înfiinţarea culturilor de legume şi fructe. Se pot înscrie persoanele fizice, persoanele juridice, dar şi asociaţile de producători.
Există şi condiţii în acest sens, toţi cei care doresc să facă parte din acest program, să primească aceşti bani trebuie să fie înregistraţi la Registrul Agricol, să aibă suprafeţe de cel puţin 1.200 de mp în exploatare şi în cel mai important să poată face dovada că acele sere sunt nou înfiinţate.
Prin acest proiect nou adoptat de către Senat, Ministerul Agriculturii susţine că doreşte să reducă dependenţa României de importurile masive de legume şi fructe. În acelaşi timp se doreşte dezvoltarea comunităţilor rurale, acolo unde s-ar putea construi aceste sere prin crearea de locuri de muncă. Proiectul a fost aprobat de către Senat, urmează să fie votat şi în Parlament şi apoi va fi publicat în Monitorul Oficial, moment în care acesta va deveni valabil legal.
Programul Prima Seră: condiții pentru accesarea ajutorului de stat
Programul Prima Seră este la acest moment în stadiu de proiect legislativ inițiat în Parlament. Documentul conține condițiile obligatorii pe care micii fermieri ar urma să le respecte pentru a accesa ajutorul de stat, dacă inițiativa va deveni lege. Astfel, schema se va acorda solicitanților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) să fie persoane juridice, persoane fizică înscrise în registrul agricol și înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008. aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016. cu modificările și completările ulterioare, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004. cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 31/1990 republicată, cu modificările și completările ulterioare, grup/organizație de producători, după caz;
b) să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume și fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de minimum 1200 mp;
c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fară a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la aceasta data.
d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată.
Prin definiția dată în proiectul depus la Senat, sera este o construcție special amenajată cu acoperiș și cu pereți din sticlă sau din material plastic pentru adăpostirea și cultivarea plantelor care nu suportă frigul.
Ajutorul de stat se va acorda o singură dată per beneficiar pentru serele nou înființate pe o suprafață de minimum 1200 mp.
Programul Prima Seră: Ajutor de maxim 200.000 de euro
Proiectul de lege privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producatorii agricoli de legume si fructe prin Programul „prima seră” mai prevede că valoarea ajutorului de stat va reprezenta 80% din valoarea investitiei și se va acorda o singură dată, dar nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016 cu modificările și completările ulterioare, respectiv 200.000 de euro, echivalentui în lei la cursul Băncii Nationale a României, în cazul cooperativelor agricole înființate, organizate și care funcționează potrivit Legii nr. 566/2004 cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr.31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și grupurilor/organizațiilor de producători.
Fondurile necesare schemei se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetui Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ajutorul de stat va putea fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu legislația europeana și națională în vigoare. Cererea de piata pentru acordarea ajutorului de stat se va depune la sediul instituțiilor cu atribuții în domeniu, stabilite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin norme metodologice.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara