Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Protejarea jurnaliştilor şi promovarea libertăţii presei: intră în vigoare noi reguli

Jurnalismul independent, bazat pe fapte, ajută la protejarea democrațiilor,  prin dezvăluirea nedreptăților, tragerea la răspundere a liderilor și permițând cetățenilor să ia decizii informate.

Jurnaliştii, care uneori lucrează cu riscuri personale mari, ar trebui să poată lucra liber şi în siguranţă. Aceasta se află în centrul valorilor și democrațiilor UE.

Săptămâna aceasta, două acte legislative ale UE  au intrat în vigoare, care vor asigura o mai mare protecție a jurnaliștilor și vor sprijini în continuare libertatea presei:

-la  6 mai 2024, au început să se aplice noi reguli împotriva proceselor strategice împotriva participării publice (SLAPP), oferind jurnaliştilor şi apărătorilor drepturilor omului instrumente pentru a lupta împotriva procedurilor judiciare abuzive.

– la 7 mai 2024 intră în vigoare Legea europeană pentru libertatea presei.

Acesta sprijină independența editorială și pluralismul mass-media, sporește transparența și corectitudinea și promovează o mai bună cooperare a autorităților media prin intermediul unui nou Consiliu european pentru servicii media.

 

Aceste inițiative fac parte dintr-o strategie europeană pentru mass-media, bazată pe Planul de acțiune pentru democrație europeană și pe Planul de acțiune pentru mass-media și audiovizual. Un studiu recent arată, de asemenea, că țările UE înregistrează progrese în punerea în aplicare a Recomandării Comisiei privind protecția, siguranța și abilitarea jurnaliștilor.

Noile reguli vor contribui la asigurarea faptului că jurnaliştii îşi pot desfăşura activitatea într-un peisaj media sănătos

La 29 noiembrie 2023, Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un compromis cu privire la propunerea de directivă de a proteja jurnaliștii și activiștii pentru drepturile omului de procedurile civile transfrontaliere abuzive, cunoscute sub numele de procese strategice împotriva participării publice (SLAPP).

Scopul directivei este de a permite judecătorilor să identifice SLAPP-urile și să dispună concedierea lor anticipată, scutind astfel jurnaliştii sau activiștii vizați de astfel de proceduri de necesitatea de a apăra cererea vădit nefondată formulată împotriva lor cu rea-credință cu unicul scop de a-i hărțui.  Principalele modificări aduse propunerii inițiale includ o extindere a domeniului de aplicare a directivei prin două definiții noi inclusive – pentru „implicații transfrontaliere” și „participare publică” – și introducerea unei reguli privind rambursarea costurilor judiciare suportate de o victimă SLAPP, cu excepția cazului în care se demonstrează că astfel de costuri au fost excesive. Deși jurnaliștii sunt vizați și de SLAPP-urile penale, această directivă s-ar aplica doar litigiilor civile și numai în cazurile transfrontaliere.

Statele membre UE vor avea apoi la dispoziție doi  ani pentru a implementa directiva, adică până în 2026

Distribuie acest articol Oficial Media
Share