Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

PROTEST DIASPORA. Jandarmii au declarat că intervenția a fost justificată. Prefectura a aprobat acțiunile în forță

Peste 100.000 de protestatari au blocat aseară centrul capitalei. Toate străzile din jurul Guvernului au fost baricadate de forţe de ordine. Primele incidente au început în jurul orei 16.00 şi, de atunci, sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Instigatorii au incendiat diverse zone, au aruncat cu borduri şi cu sticle spre jandarmi. La rândul lor, aceştia au răspuns cu forţă. Zeci de protestatari nevinovaţi au ajuns la spital, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 11.11. În jurul orei 23.00, prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, a dat ordin ca jandarmii să intervină în forță, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru. Speranța Cliseru a fost prefect al judeţului Ilfov şi a lucrat în Primăria Voluntari, unde primar este soţul Gabrielei Firea, Florentin Pandele.

ACTUALIZARE 10.26. Reprezentanții Jandarmeriei Române au făcut astăzi primele declarații după violențele de la mitingul diasporei, soldate cu 452 de răniți:

”Mulțumim public protestatarilor care i-au protejat pe cei doi colegi ai noștri cu propriul corp, de lovituri.

”Prefectura a aprobat intervenția in forță la ora 23.11. Au fost deschise 8 dosare penale. 33 de persoane au fost duse la secție.

Inițial a folosit sprayuri lacrimogene. Ne-am adaptat dispozitivul în funcție de violențe.

Cei care vin în piață se expun unor riscuri. Delimitați-vă de persoanele violente.

Folosirea forței este ultima soluție. Jandarmii au purtat discuții cu oamenii. S-a încercat pătrunderea în sediul Guvernului de către protestatari.

Când s-a încercat ruperea cordoanelor, ei au fost înlocuiți cu jandarmi care au putut folosi gaze lacrimogene.

S-a ajuns la intervenția pentru restabilirea ordinii publice pentru ca protestatarii nu s-au calmat.

Cei prezenți în piață au fost avertizați că se expun unor riscuri.

S-a intervenit gradual și nu asupra întregii mulțimi. Intervenția a fost justificată.

Extracția huliganilor nu s-a putut face, nu poti scoate oamenii cu penseta din mulțime. Am creat breșe pentru a ajunge la huligani. Nu putem permite unor grupuri organizate să atace instituțiile publice.

Oamenii pașnici au fost scut pentru huligani.

Nu exită motive pentru care să existe demisii.”

ACTUALIZARE 8.12. Printre protestatarii spre care s-a tras cu grenade lacrimogene s-au numărat și actorii Teatrului Național Marius Manole și Istvan Teglas.

ACTUALIZARE 8.05. Amploarea protestului, dar şi violenţele din capitala României au captat atenţia presei din străinătate. Gaze lacrimongene, tunuri cu apă, jandarmi foarte nervoşi şi români şi mai nervoşi – un tablou care aminteşte de căderea regimului comunist din decembrie 1989, comentează Le Monde.

ACTUALIZARE 7.27. Bilanțul răniților a ajuns la 452, dintre care 70 au fost spitalizați.  Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru sâmbătă, de la ora 18.00, în Piaţa Victoriei, evenimentul fiind intitulat ”Nu plecăm până nu plecaţi!”. 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share