Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Proteste violente ale fermierilor din Olanda. Poliția a tras mai multe focuri de armă

Fermierii din Olanda au organizat marți o zi de proteste față de planurile guvernului, care le impun să utilizeze mai puține îngrășăminte și să-și limiteze numărul de animale din fermă, prin blocarea lanțurilor de aprovizionare a supermarketurilor din mai multe orașe, relatează Euronews. Potrivit publicației locale NLTimes, au avut loc și incidente violente în orașul Heerenven, unde poliția a tras mai multe focuri de armă.

Oficial Media - Proteste violente ale fermierilor din Olanda. Poliția a tras mai multe focuri de armă
Oficial Media – Proteste violente ale fermierilor din Olanda. Poliția a tras mai multe focuri de armă

Incidentul s-a produs după ce protestatarii au vrut să intre cu vehiculele lor în autoturismele de poliție și în ofițeri. Potrivit poliției, au fost trase focuri de avertisment, dar și țintite. Nicio persoană nu a fost rănită în urma acestor evenimentele, un singur tractor fiind lovit de un glonț. Poliția a arestat trei persoane.

Departamentul care se ocupă de anchetele interne din poliție va investiga evenimentele de marți precum este standardul în incidente în care se face uz de armă. Au fost raportate și mai multe blocaje pe autostrăzi din estul țări și pe rutele de feribot din nord. În schimb, nu s-au adeverit temerile inițiale că fermierii vor bloca căile de acces spre aeroportul Schiphol din Amsterdam.

Mai multe proteste ale fermierilor sunt așteptate miercuri, inclusiv la Aeroportul Groningen Eelde. Municipalitatea din Tynaarlo se așteaptă ca aproximativ o mie de fermieri să manifeste la aeroport, miercuri dimineață. Primarul Marcel Thijssen a declarat presei regionale că municipalitatea a ajuns la un acord cu fermierii să lase pistele libere.

„Fermierii au indicat că vor să mențină protestul ordonat. Sunt încrezător că va proceda într-o manieră ordonată”, a spus Thijssen pentru RTV Noord. Care sunt nemulțumirile fermierilor Protestele au izbucnit ca urmare a țintelor introduse de guvern luna trecută pentru a limita până în 2030 nivelul compușilor dăunători de azot eliberați în atmosferă. Instanțele olandeze și europene au obligat guvernul olandez să rezolve această problemă.

Autoritățile consideră că este necesară reducerea cu 30% a animalelor crescute în ferme, cât și reducerea amoniacului din îngrășăminte. Numărul mare de animale crescute în ferme a făcut Olanda un lider în eliberarea de astfel de compuși dăunători. Lucrările de construcții și traficul rutier contribuie, la rândul lor. Din acest motiv, fermierii sunt nemulțumiți și spun că guvernul i-a scos pe ei drept singurii vinovați.

În 2020, guvernul a impus o limită viteză de 100 de kilometri la oră pentru a limita emisiile, iar autorizațiile pentru proiectele de construcție sunt întârziate din cauza dificultăților în obținerea de licențe care acoperă emisiile.

Protestele sunt susținute de organizațiile fermierilor, dar nu sunt organizate la nivel central. Proteste gălăgioase au avut loc în trecut și la domiciliile unor politicieni. Ele au fost condamnate de premierul Mark Rutte și nu au crescut sprijinul popular pentru această cauză.

sursa: libertatea.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share