Vorbind la un eveniment găzduit de German Marshall Fund joi (19 septembrie 2024), secretarul general Jens Stoltenberg a împărtășit cinci lecții cheie pentru succesul continuu al NATO după un deceniu decisiv la conducerea NATO.
În cadrul discursului său de rămas bun, Jens Stoltenberg a subliniat importanța continuă a creșterii cheltuielilor pentru apărare și a asigurării unor relații economice solide între aliați. El a subliniat sprijinul ferm al NATO pentru Ucraina și cât de crucial va fi acest lucru pentru a ajuta la încheierea războiului Rusiei. Reflectând la experiența NATO în Afganistan, secretarul general a subliniat, de asemenea, necesitatea de a defini în mod clar obiectivele oricăror viitoare operațiuni militare dincolo de granițele NATO.
În primul rând, trebuie să fim dispuși să plătim prețul pentru pace. Cu cât mai mulți bani, cu cât apărările noastre sunt mai puternice, cu cât descurajarea noastră este mai eficientă, cu atât securitatea noastră este mai mare.
Din 2014, cheltuielile în cadrul Alianței au crescut substanțial. Toți Aliații NATO investesc acum cel puțin 2% din PIB în apărare sau au planuri să ajungă acolo în curând. Și pentru prima dată, cheltuielile totale pentru apărare în Europa și Canada sunt peste ținta de 2%. Deci, vestea bună este că ne-am îndeplinit angajamentul pe care l-am făcut acum zece ani. Dar, vestea proastă este că acest lucru nu mai este suficient.
De aceea, Aliații NATO au convenit să cheltuiască cel puțin două procente din PIB pentru apărare.
Și de aceea am convenit asupra unor planuri solide de apărare, cu obiective de capacitate specifice care subliniază ceea ce fiecare Aliat trebuie să ofere – în ceea ce privește armele, forțele și pregătirea – pentru securitatea noastră.
Pentru a îndeplini aceste ținte convenite, Aliații vor trebui să cheltuiască semnificativ mai mult de două procente din PIB pentru apărare în anii următori. A doua lecție este că libertatea este mai importantă decât comerțul liber. Nu cu mult timp în urmă, mulți Aliați credeau că cumpărarea de gaze din Rusia este o chestiune pur comercială. A fost greșit.
A treia lecție este că forța militară este o condiție prealabilă pentru dialog. Știu asta din perioada în care am fost prim-ministru al Norvegiei. Trebuie să vorbim cu vecinii noștri. Oricât de dificil ar fi. Dar dialogul funcționează doar atunci când este susținut de apărări puternice. Acest lucru este demonstrat clar în Ucraina. Cu toții dorim ca acest război să se termine. Cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este să-l pierzi. Dar asta nu va aduce pace. Va aduce ocupația rusă.
Astăzi, președintele Putin crede că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Și crede că ne poate aștepta afară. De aceea continuă să ducă războiul său brutal. Nu cred că îi putem răzgândi lui Putin. Dar cred că îi putem schimba calculul. Deci, la a cincea și ultima mea lecție. Și cel mai important. Nu trebuie să considerăm niciodată legătura dintre Europa și America de Nord de la sine înțeles, este rezultatul unor alegeri deliberate și al voinței politice. Am auzit voci de ambele maluri ale Atlanticului cerând ca America și Europa să se despartă. Concentrarea asupra intereselor naționale miope în privința cooperării pe termen lung nu ne va fi de folos. Izolaționismul nu va ține pe nimeni în siguranță. Trăim într-o lume interconectată.
Provocările de securitate sunt prea mari și concurența este prea acerbă pentru ca orice țară să o facă singură. Investiția în relația transatlantică este singura cale câștigătoare de urmat. Alianța transatlantică a servit bine și SUA. Prietenii și aliații Americii aduc contribuții indispensabile la securitatea și interesele SUA. Aliații NATO au stat cot la cot cu SUA din Coreea până în Afganistan. Și au plătit un preț mare.
Pur și simplu nu este adevărat că europenii sunt free riders. Nicio altă putere majoră nu are atât de mulți prieteni și aliați ca Statele Unite. Orice politică care încearcă să submineze acest lucru este risipirea unuia dintre cele mai mari atuuri ale Americii. Când am preluat această slujbă în urmă cu un deceniu, nu mi-aș fi putut imagina cât de mult se va transforma Alianța noastră. Așa cum nu pot să prezic ce urmează. Dar, de asta sunt sigur. Deși provocările cu care ne confruntăm se pot schimba, răspunsul este același. Suntem mai puternici și mai siguri, Europa și America de Nord, împreună în NATO” a spus în intervenția sa secretarul general al NATO, în discursul său de final de mandat.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
Coșul minim lunar în 2024 pentru o persoană singură depășeste 3800 de lei. O familie cu doi copii plătește aproape 10.000 de lei
Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur”, ediţia a 57-a, 2024
Registrul Auto Român are un nou angajat, Chatbotul RAReș care va răspunde la întrebări 24 de ore din 24
LIFE STYLE
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
Psiholog: Nu ai o voce şi nu eşti auzită sau văzută pentru că încerci să rămâi ”fetiță bună”
Atracțiile intime fulgerătoare au la bază foarte multe traume
DESTINATII
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
36% din tinerii cu vârste cuprinse între 13 și 28 de ani au avut simptome de depresie, în anul 2022
Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Claudia Gilia numărul doi pentru Senat. Prefectul de Dâmbovița va demisiona
Carmen Holban a fost nominalizată de PSD Dâmbovița pentru un nou mandat de deputat
O sportivă de 26 de ani a fost găsită spânzurată în apartamentul său din Târgoviște