Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Provocările de securitate sunt prea mari și concurența este prea acerbă pentru ca orice țară să o facă singură”

Vorbind la un eveniment găzduit de German Marshall Fund joi (19 septembrie 2024), secretarul general Jens Stoltenberg a împărtășit cinci lecții cheie pentru succesul continuu al NATO după un deceniu decisiv la conducerea NATO.

În cadrul discursului său de rămas bun, Jens Stoltenberg a subliniat importanța continuă a creșterii cheltuielilor pentru apărare și a asigurării unor relații economice solide între aliați. El a subliniat sprijinul ferm al NATO pentru Ucraina și cât de crucial va fi acest lucru pentru a ajuta la încheierea războiului Rusiei. Reflectând la experiența NATO în Afganistan, secretarul general a subliniat, de asemenea, necesitatea de a defini în mod clar obiectivele oricăror viitoare operațiuni militare dincolo de granițele NATO.

În primul rând, trebuie să fim dispuși să plătim prețul pentru pace. Cu cât mai mulți bani, cu cât apărările noastre sunt mai puternice,  cu cât descurajarea noastră este mai eficientă,  cu atât securitatea noastră este mai mare.

Din 2014, cheltuielile în cadrul Alianței au crescut substanțial.  Toți Aliații NATO investesc acum cel puțin 2% din PIB în apărare sau au planuri să ajungă acolo în curând.  Și pentru prima dată, cheltuielile totale pentru apărare în Europa și Canada sunt peste ținta de 2%.   Deci, vestea bună este că ne-am îndeplinit angajamentul pe care l-am făcut acum zece ani. Dar, vestea proastă este că acest lucru nu mai este suficient.

De aceea, Aliații NATO au convenit să cheltuiască cel puțin două procente din PIB pentru apărare.

Și de aceea am convenit asupra unor planuri solide de apărare, cu obiective de capacitate specifice care subliniază ceea ce fiecare Aliat trebuie să ofere – în ceea ce privește armele, forțele și pregătirea – pentru securitatea noastră.

Pentru a îndeplini aceste ținte convenite, Aliații vor trebui să cheltuiască semnificativ mai mult de două procente din PIB pentru apărare în anii următori. A doua lecție este că libertatea este mai importantă decât comerțul liber. Nu cu mult timp în urmă, mulți Aliați credeau că cumpărarea de gaze din Rusia este o chestiune pur comercială.  A fost greșit.

A treia lecție este că forța militară este o condiție prealabilă pentru dialog. Știu asta din perioada în care am fost prim-ministru al Norvegiei. Trebuie să vorbim cu vecinii noștri. Oricât de dificil ar fi. Dar dialogul funcționează doar atunci când este susținut de apărări puternice. Acest lucru este demonstrat clar în Ucraina. Cu toții dorim ca acest război să se termine. Cea mai rapidă cale de a pune capăt războiului este să-l pierzi. Dar asta nu va aduce pace. Va aduce ocupația rusă.

Astăzi, președintele Putin crede că își poate atinge obiectivele pe câmpul de luptă. Și crede că ne poate aștepta afară. De aceea continuă să ducă războiul său brutal. Nu cred că îi putem răzgândi lui Putin. Dar cred că îi putem schimba calculul. Deci, la a cincea și ultima mea lecție. Și cel mai important. Nu trebuie să considerăm niciodată legătura dintre Europa și America de Nord de la sine înțeles,  este rezultatul unor alegeri deliberate și al voinței politice. Am auzit voci de ambele maluri ale Atlanticului cerând  ca America și Europa să se despartă. Concentrarea asupra intereselor naționale miope în privința cooperării pe termen lung nu ne va fi de folos. Izolaționismul nu va ține pe nimeni în siguranță. Trăim într-o lume interconectată.

Provocările de securitate sunt prea mari și concurența este prea acerbă pentru ca orice țară să o facă singură. Investiția în relația transatlantică este singura cale câștigătoare de urmat. Alianța transatlantică a servit bine și SUA. Prietenii și aliații Americii aduc contribuții indispensabile la securitatea și interesele SUA. Aliații NATO au stat cot la cot cu SUA din Coreea până în Afganistan. Și au plătit un preț mare.

Pur și simplu nu este adevărat că europenii sunt free riders. Nicio altă putere majoră nu are atât de mulți prieteni și aliați ca Statele Unite. Orice politică care încearcă să submineze acest lucru este risipirea unuia dintre cele mai mari atuuri ale Americii. Când am preluat această slujbă în urmă cu un deceniu, nu mi-aș fi putut imagina cât de mult se va transforma Alianța noastră. Așa cum nu pot să prezic ce urmează. Dar, de asta sunt sigur. Deși provocările cu care ne confruntăm se pot schimba, răspunsul este același. Suntem mai puternici și mai siguri, Europa și America de Nord, împreună în NATO” a spus în intervenția sa secretarul general al NATO, în discursul său de final de mandat.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share