Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu- Măsuri legislative pentru mediul de afaceri

img_0232

Social democrații și-au propus măsuri de ordin legislativ pentru cei care dețin afaceri în așa fel încât aceștia să poată beneficia de mai puțină birocrație, mai multă simplitate și să fie conectați la un sistem informatic care va organiza și eficientiza legătura dintre administrație și mediul de afaceri. De asemenea, Partidul Social Democrat își propune să înființeze Ministerul IMM-urilor, Anteprenoriatului și Turismului pornind de la faptul că 99% din companii sunt IMM-uri care produc peste 60% din PIB și angajează 60% din forța de muncă a României.

Despre programul destinat mediului de afaceri ne-a informat în cadrul unei conferințe de presă, președintele Partidului Social Democrat, Adrian Țuțuianu, candidat la alegerile parlamentare din 11 decembrie la Senatul României.

Măsuri de ordin legislativ:

  • Gruparea legislației pentru a scoate oamenii de afaceri din hățișul existent astăzi;
  • Adoptarea unui Cod economic care presupune gruparea legislației economice într-un singur Cod care va include Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, legea evaziunii fiscale, Legea societăților comerciale;
  • Adopatarea unui Cod administrativ care va cuprinde legislația națională și locală în domeniul administrativ, statutul funcționarului public, Legea administrației publice locale;
  • Clarificarea raportului dintre administrație și mediul de afaceri.
  • Informatizarea administrației cu emdiul de afaceri. Până la 1 decembrie 2018 se va implementa un sistem informatic prin care toate obligațiile fiscale se vor plăti online, indiferent unde își află sediul agentul economic respectiv.
  • Până la 1 decembrie 2018 sistemul informatic va permite firmelor să-și depună online toate formularele solicitate.
  • Până la 1 decembrie 2018 vom realiza interconectarea sistemelor informatice din toate instituțiile publice, ceea ce va permite obținerea rapidă a datelor necesare de analiză pentru instituțiile statului, dar în același timp va permite și o simplificare a dosarelor pe care instituțiile le cer agenților economici.
  • Până la 1 ianuarie 2018 vom restrânge la jumătate numărul de taxe fiscale și nefiscale și nu se va mai solicita firmelor un document care se află la o instituție publică, ca rezultat al interconectării între sistemele informatice ale diverselor instituții publice.
  • Până la 31 martie 2017 se va publica pe web-site-ul Guvernului nomenclatorul tuturor taxelor din România, iar la Guvern se va constitui un Departament care are ca obiectiv analiza și propunerea de măsuri pentru creșterea indicatorilor de competitivitate.
  • Vom introduce un sistem de care s-a discutat foarte mult în România, plata automată a dobânzii pentru datoriile Statului față de firme, de exemplu rambursarea TVA, iar lucrul acesta va disciplina din punct de vedere bugetar toate instituțiile și în același timp va acoperi prejudiciile create agenților economici de către Stat prin contract. Pentru calculul accizelor raportarea se va face la cursul valutar real, astăzi de exemplu accizele sunt calculate la un curs de 4,73 lei, este un algoritm de calcul prin Codul Fiscal care are în vedere raportul euro-dolar la un anume moment.

Pentru activitatea de control, consultantul fiscal, contabilul, expertul contabil și auditorul vor fi cei care vor interacționa cu instituțiile de control ale statului, managerii sau administratorii nu vor mai pierde timp pentru a răspunde solicitării organelor de control. Vă precizez lucrul acesta pentru că niciun control astăzi nu se desfășoară decât în prezența managerului societății. De asemenea vom introduce sistemul potrivit căruia vom avea cel mult un control pe an, cu excepția sesizărilor și cazurilor flagrante, iar ANAF-ul va pune la dispoziția oamenilor de afaceri o listă cu agenții economici care au comportament fiscal neadecvat.

Pentru justiția din mediul de afaceri două măsuri sunt importante, extinderea numărului de instante specializate în materie comercială, astăzi sunt numai trei, Cluj, Pitești și Târgu Mureș, la 15, vom face asemenea instanțe la București și în reședințele de județ unde funcționează Curți de Apel și implementarea la nivel național a proiectului Dosarul electronic pentru a reduce costurile de administrare a instanțelor, hârtie, spații de arhivare și costuri de deplasare, copiere, suportate de companii și cetățeni.

Vom acorda garanții de stat pentru mediul de afaceri pe Programele Naționale: Tomate românești, Pensiuni pentru seniori. Spre exemplu, la Tomate românești, Statul va veni și va acorda o sumă de 3000 de euro pentru 1000 de metri pătrați de solar, timp de 8 ani de zile, dacă respectivul producător, exploatație agricolă, produce pentru piață.

Pentru asigurarea forței de muncă calificate, care a început să devină o problemă, vom introduce un sistem de ucenicie pentru tinerii între 16 și 24 de ani, angajatorii vor primii 500 de lei per ucenic pe lună, dacă ucenicia este de minim un an și de maxim 3 ani de zile. Banii vor fi asigurați din Programul Operațional Capital Uman și bugetul de stat și estimăm un număr de 30.000 de tineri beneficiari. Pentru absolvenții de studii superioare, între 20 și 24 de ani, angajatorul va primi de la stat 750 de lei per stagiar pe lună, un stagiu de 6 luni, cu sursă de acoperire POCU și bugetul de stat, benficiari 52.000 de tineri. Pentru formarea profesională vom aloca 108 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman pentru formarea profesională a salariaților la inițiativa angajatorului. De asemenea li universitățile vor fi finanțate în funcție de angajare, ceea ce va spori competiția pentru programe care sunt cerute de piață și în al doilea rând pentru creșterea calității în învățământul universitar.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share