Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Psihologia impulsurilor necontrolate – cauze și explicații

Psihologia impulsurilor necontrolate

Principala caracteristică a problemelor ce vizează impulsurile necontrolate derivă din dificultățile pe care le manifestă un individ în momentul în care încearcă să opună rezistență unei porniri anume – un soi de dorință spontană de nestăpânit.

Senzația imperativă de a se lăsa pradă impulsului de moment e atât de puternică încât mesajul declanșat la nivel cerebral capătă proporții impresionante, asemenea unei presiuni de nestăvilit care-l împinge a da curs acelei porniri cât mai iute cu putință.

Precum reculul unei arme puternice, odată executată acțiunea impulsivă, se declanșează instantaneu și mecanismul satisfacției spontane – individul nutrește o senzație intensă de plăcere, de mulțumire (chiar dacă pe termen scurt), indiferent de consecințele deciziilor sale.

Acest tip de comportament atrage deseori neajunsuri considerabile, îndeosebi în ceea ce privește modul de relaționare socială, familială, profesională, dar și afectivă, cu tensiuni progresive care lasă urme pe termen lung:

  1. Tulburările exploziv-intermitente – caracterizate de incapacitatea de a controla pornirile agresive;
  2. Cleptomania – nevoia de a fura obiecte din cele mai variate, fie ele chiar lipsite de valoare;
  3. Piromania – impulsul de nestăvilit de a aprinde focul și de a da foc la ceva;
  4. Jocul de noroc patologic – incapacitatea de a rezista tentației jocurilor de noroc;
  5. Tricotilomania – caracterizată de nevoia incontrolabilă de a-și smulge părul din cap;
  6. Shopping compulsiv – dorința de nestăvilit de face cumpărături;
  7. Binge Eating Disorder și Binge Drinking Disorder – frecvente episoade în care subiectul mănâncă sau bea peste măsură, până la a se simți rău.

 

Cauze , explicații și tratament

Studii recente, publicate la nivelul revistelor de specialitate, au relevat faptul că manifestările specifice tulburărilor de impuls necontrolat sunt datorate unor cauze psihologice la temelia cărora se află un dezechilibru psihic de fond.

Deși tulburările de impuls necontrolat nu sunt incluse în Manualul Diagnostic al Tulburărilor Mentale, nu puțini sunt specialiștii care socotesc că ar fi momentul să se actualizeze conținutul acestuia pentru a permite inserarea multor altor astfel de patologii, în categoria cărora ar putea fi adăugate și dependența de Internet sau dependența sexuală de pildă.

Propunerea este susținută de o serie întreagă de cauze în virtutea cărora se indentifică net caracteristici comune tuturor claselor de tulburări impulsive, precum tensiunea care precede acțiunea în sine, „foamea” de satisfacție instantanee și incapacitatea de a suporta frustarea ce derivă dintr-un astfel de comportament.

În general, specialiștii concordă asupra faptului că astfel de tulburări au nevoie de tratamente farmacologice pe bază de antidepresive și stabilizatori de dispoziție, dar și asupra necesității recomandării unei terapii cognitivo-comportamentale specifice.

Aceasta din urmă reușește deseori să reducă drastic simptomele în intervale de timp relativ scurte, dar numai în cazul subiecților ferm hotărâți să colaboreze și să-și redimensioneze sfera de interese astfel încât să acorde o importanță majoră adevăratelor priorități, ignorând „strigătul sălbatic al instinctului autodistructiv” ce se află în spatele comportamentelor impulsive.

sursa: psihologiadeazi.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share