17/10/2021

Putea dezastrul de la Colectiv sa declanseze spontan in constiinta civica, schimbarea directiei social-politice?

COLECTIV

Scriam intr-un articol despre modul in care oamenii au iesit in strada dupa dezastrul de la Colectiv. Viteza de reactie, de empatizare, dar mai ales de coeziune, a fost una atipica societatii civile romanesti. Acea societate neimpinsa de la spate, de obicei tinde spre „las-o ma, ca merge-asa”.

Pentru a aduce zeci de mii de romani in strada e nevoie de un motor si acela cu siguranta nu a fost tragedia de la Colectiv. Nimic din istoria de dupa Revolutie nu dovedeste ca romanii ar fi solidari-activi, ci mai degraba pasivi.

Miscarile de strada de la „Mineriade” si pana la caderea Guvernului Boc au avut scopuri precise, au fost generate intr-un timp mai lung si, in cele din urma, asupra tuturor planeaza suspiciunea influentei, manipularii si organizarii politice. Revenind la tragedia de la Colectiv, amploarea pe care a luat-o miscarea in randul maselor, s-a datorat unor retele super-active online, retele care au intocmit liste de cereri catre Guvern si Parlament. Se pune intrebarea: „Putea dezastrul de la Colectiv sa declanseze spontan in constiinta civica, schimbarea directiei social-politice?„.

Protest Colectiv - Oficial Media

Declaratia Presedintelui Iohannis, cea in care a mentionat ca va iesi in strada neanuntat, a avut un rol incitant pentru „nativi” si a pastrat numarul crescut al demonstrantilor. S-au creat rapid site-uri cu propuneri pentru Guvern, cu propuneri de legi, au iesit in fata diversi lideri ai societatii civile, lideri despre care astazi nu mai stim nimic. Personal, am contactat la acea data doi dintre ei, am pastrat legatura cateva zile, dupa care niciunul nu a mai raspuns mesajelor mele. Pe cat de rapid s-a instalat aceasta miscare civica, la fel de repede s-a dizolvat. Imediat dupa propunerea lui Dacian Ciolos in fruntea unui guvern tehnocrat. Numarul protestatarilor a scazut de la zece mii de manifestanti la o mie, iar de la o mie la o suta, in doar doua zile. Acum va puteti raspunde la intrebarea: „a existat o legatura naturala intre tragedia de la Colectiv si miscarea de strada?”. Natural, au ramas in strada, prietenii si rudele victimelor…o mana de oameni, restul… a fost facut si nu nascut.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share