- În rândul specializărilor apropiate domeniului IT, de la Universitatea Politehnica Timișoara, din totalul absolvenților de licență, 40% sunt de sex feminin, iar la programele de masterat, procentul fetelor ajunge la 45%;
- Vorbim despre Facultățile de Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale;
- Procentul femeilor care lucrează în IT s-a îmbunătățit în toată Europa, însă în România creșterea este mai mare datorită cererii crescute de specialiști, în piața muncii.
Numărul persoanelor de sex feminin care devin studente la Universitatea Politehnica Timișoara a crescut de la an la an, mai ales în domeniile specifice zonei IT. Aceasta echilibrare a avut loc din considerente economice, pentru că joburile din IT sunt foarte bine plătite și atunci devin atractive. De altfel, piața muncii a cerut tot mai mulți specialiști, iar accesul la informație este mult mai facil, indiferent de gen. Prin urmare, am asistat la o creștere a numărului de absolvente, lucru care a dus la schimbarea concepției că universitățile tehnice se adresează doar bărbaților.
În momentul de față patru din zece persoane care finalizează studiile în IT la Universitatea Politehnica sunt de sex feminin, în comparație cu trei din zece cum era în trecut. Daca luăm în considerare faptul că atunci erau studii de 5 ani, echivalate acum ca absolvent de nivel licență plus masterat putem vorbi o creștere de peste 40% a procentului absolvenților de sex feminin din facultățile inginerești de IT.
„Ele preferă în general tot ce înseamnă dezvoltare de software. Putem vorbi de manager de proiect, inginer software, programator, testor QA. Au idei bune, sunt creative și au pătruns destul de bine într-o lume care era considerată a bărbaților. Peste tot procentele s-au îmbunătățit, dar este evident că în România, față de zona occidentală, creșterea este mult mai mare. Companiile din occident își îmbunătățesc acești coeficienți prin achiziția de companii în România, lucru ce constituie unul dintre avantajele pieței de aici, dincolo de cele legate de costuri”, susține conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Din discuțiile cu reprezentanții multinaționalelor din vestul țării, sunt diferențe destul de mari între procentul de femei angajate în companiile IT în România, spre deosebire de Europa. La nivel occidental, în medie, procentul de angajați de sex feminin este de 22-25%, în timp ce în filialele din România ale acelorași companii, procentul se situează între 37-40%.
În ceea ce privește competivitatea, specialiștii Universității Politehnica Timișoara au observat că studentele au devenit foarte interesate de participarea la concursuri și hackhatoane. Vorbim despre competiții care pun accent pe creativitate și dezvoltare de concepte unice, la care numărul participantelor a fost în creștere.
„Acesta este de fapt primul contact al lor cu companiile. Multe firme sponsorizează concursurile și le observă abilitățile. Având în vedere nevoia de specialiști din piață, companiile sunt bucuroase să observe interesul acestora pentru că rezultatul final reprezintă un bazin mai mare de recrutare. Dacă în trecut angajarea în IT putea să aducă un avantaj unui bărbat, în comparație cu o femeie, în prezent consider că genul nu te mai poate dezavantaja la angajarea în această industrie”, a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Femeile au o abordare mai serioasă și o atenție crescută la detalii
Pentru a înțelege mai bine fenomenul și pentru a se adapta nevoii din piață, reprezentanții Universității Politehnica Timișoara au stat de vorbă cu reprezentații celor mai mari companii din vestul țării. De exemplu, în cadrul unor multinaționale, procentul persoanelor de sex feminin angajate la birourile din România este aproape dublu față de cel din țara de origine.
„Doamnele și domnișoarele sunt mai atente în proiectele în care lucrează, au o atenție sporită la detalii și o capacitate de efort mai mare – cam așa le-au caracterizat superiorii lor. Au și abilități empatice sau de comunicare, care le pot face manageri valoroși, ce pot aduce un aport semnificativ la creșterea economică. Totuși principala problemă este, momentan, prezența redusă în funcții de conducere. Pe de altă parte, aceste posturi sunt pe o perioadă mai lungă, însă cum a crescut numărul specialistelor în IT, mă aștept ca și numărul femeilor care ocupă poziții de management sau top management să crească în următorii ani”, a concluzionat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Despre acuzațiile aduse lui Călin Georgescu și mama sa, Aneta Popescu, de către Florian Bichir
Miliardarii lumii și-au crescut averile în anul 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Programul Prima Seră. Care sunt condițiile pentru a primi 200 de mii de euro de la stat și cine se poate înscrie
Un bărbat a fost găsit fără viață dar și fără mai multe organe pe malul unui lac din Cluj
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
LIFE STYLE
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic
Lucrurile bune se întâmplă atunci când ai încetat să le aștepți
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
DESTINATII
5 avantaje surprinzătoare ale asigurării de călătorie pentru vacanțele tale
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Alianța va continua să pledeze pentru sănătatea femeilor în 2025
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Omul care crede că are dreptate absolută, nu este potrivit pentru viața de familie
Ciprian Iacob, AUR: Cerem Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT – Mihaela Bilic