24/10/2021

Reabilitarea CRUCII CARAIMAN- MISIUNE ÎNDEPLINITĂ

Cu ocazia prăznuirii ortodoxe a Înălțării Sfintei Cruci, marți, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naționale a marcat, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman, încheierea operațiunilor majore de restaurare, reabilitare și conservare a acestui monument.

Platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi, pe care se înalță „Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial”, a fost locul ales pentru ceremonia militară și religioasă prilejuită de sărbătoarea de Înălțare a Sfintei Cruci.

Desfășurată în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuți și vizitarea spațiului expozițional amenajat în incinta monumentului.

Proiectul de reabilitare a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Apărării Naționale.

Efortul considerabil de a ridica „Crucea Caraiman”, între anii 1926-1928, a reprezentat gestul prin care generațiile de după Primul Război Mondial și-au adus prinosul de recunoștință eroilor căzuți în luptele de pe Valea Prahovei. Vremurile nu au cruțat monumentul, acesta intrând într-o avansată stare de degradare. ”A venit rândul generației prezente de a-și arăta respectul pentru înaintași, respect manifestat și prin realizarea lucrărilor de reabilitare a „Monumentului Eroilor de pe Vârful Caraiman”. Avem o datorie de onoare să păstrăm vie amintirea acelor vremuri glorioase, să cinstim memoria celor ce le-au înfăptuit și să ducem mai departe spiritul și valorile naționale. Între obiectivele majore ale Armatei României se înscrie și acela al promovării identității naționale, restaurarea monumentului fiind una dintre modalitățile prin care contribuim la îndeplinirea acestui obiectiv”  a ținut să trasmită generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share