Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Reabilitarea medicală, absolut obligatorie pentru reintegrarea pacientului în familie și în societate

„După reanimare, trebuie să urmeze reabilitarea medicală, pentru binele pacientului!” sub această deviză s-a  desfășurat la București, în perioada 13-15 octombrie, cel de-al 45-lea Congres National Anual de Reabilitare Medicală. Temele abordate  au fost:  Afecțiuni neurologice, Afecțiuni ale mușchilor, articulațiilor și osului, Durerea, Medicină Fizică și Balneologie, precum și Reabilitare Medicală.

„Orice afecțiune cronică sau accident sever duce la pierderea unor abilități, ceea ce determină un grad mai mare sau mai mic de dizabilitate; pe cale de consecință, intervenția de a REabilita persoana este nu numai logică, ci este o necesitate și nu în ultimul rând un drept al persoanei – conform OMS și Convenției ONU a Drepturilor Oamenilor cu Dizabilități. Reabilitarea va ajuta persoana să ducă o viață independentă, să se reintegreze în familie și în societate și să se bucure de o calitate bună a vieții. Din acest motiv, am propus ca Reabilitarea Medicală să fie inclusă în Strategia Națională de Sănătate 2022-2030.”, spune Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu, președintele Societății Române de Reabilitare Medicală.

Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila a subliniat la eveniment importanța continuității în gândire și acțiune, iar cei 100 de ani ai Societății Române de Reabilitare Medicală sunt o dovadă în acest sens: „Este impresionantă evoluția tehnologiei și este esențial să integrăm cât mai rapid cele mai noi și inovatoare descoperiri în actul medical. Printr-o abordare integrativă și o colaborare interdisciplinară, putem reda independența oamenilor și îi putem sprijini în efortul lor de reintegrare socio-profesională.”

Consilierul prezidențial Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun a menționat creșterea la nivel mondial a nevoii de reabilitare și ritmul accelerat al inovării digitale ce a permis accesul pacienților la servicii de calitate. Consecvența este determinantă pentru atingerea obiectivelor, de aceea este necesară o colaborare cât mai bună a tuturor celor implicați în acest proces. „În contextul îmbătrânirii populației, unul dintre principalele noastre obiective este dezvoltarea domeniului de recuperare medicală. Acest lucru se poate face printr-o colaborare integrată și prin utilizarea celor mai noi tehnologii minim invazive pentru o reinserție în familie și în societate cât mai rapide. Această specialitate va întregi actul curativ al celorlalte specialități. Am mare încredere în specialiștii noștri din acest domeniu, de aceea am regândit valoarea contractelor și a pachetelor disponibile cetățenilor începând cu anul 2023 și translatarea serviciilor de specialitate a venit ca un lucru firesc”, a declarat Conf. Univ. Dr. Adela Cojan – președinta CNAS.

„Medicina de prevenție are un rol definitoriu în societate, de aceea dezvoltarea ei este un lucru absolut obligatoriu. La începutul secolului, progresul tehnologic era imposibil de prevăzut, dar iată că în prezent avem acces la invenții și tehnologii care ne ajută să redăm independența pacienților și posibilitatea unei reintegrări socio-profesionale cât mai rapide. Datorită procesului de reabilitare, imposibilul poate deveni posibil. De aceea, trebuie să punem accentul pe un management eficient și pe echipe multidisciplinare”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga – rector UMFCD. „Patrimoniul balnear al României reprezenta 1/3 din patrimoniul Europei. Este important să valorificăm această resursă, de aceea, Societatea Română de Reabilitare Medicală a fost principalul artizan al modificărilor Contractului Cadru cu Casa Națională de Asigurări de Societate în perioada 2014-2022”, a menționat Conf. Univ. Dr. Adrian Bighea. Pe parcursul celor trei zile, participanții  au descoperit și testa cele mai noi tehnologii din domeniu și vor avea acces la cei mai buni specialiști din țară și din străinătate. Medicina Fizică și de Reabilitare este specialitatea ce se ocupă cu prevenția, diagnosticul, tratamentul și managementul reabilitării persoanelor cu dizabilități. Scopul ei este să amelioreze calitatea vieții și să redea funcționalitatea pacienților.

Afecțiuni generatoare de dizabilitate: cronice (neurologice, ortopedice, respiratorii, reumatologice, cardio-vasculare, oncologice etc.) post-traumatice (osteo-articulare, ale sistemului nervos etc.)  altele – arsuri, postCOVID etc.

Societatea Română de Reabilitare Medicală a împlinit în acest an 100 de ani, fiind continuatoarea de drept și de fapt a Asociației de Hidrologie Medicală și Climatologie înființată în 1922. Atunci, elementul terapeutic principal îl constituiau factorii naturali existenți în stațiunile balneare: nămolul, climatul, mofetele, apele minerale.  Astăzi, acești factori naturali au început să fie considerați soluții complementare la principalele metode de reabilitare: medicamente inovative, intervenții minim-invazive, mijloace de investigație sofisticate, dispozitive robotizate, exoscheleți, dispozitive cu realitate augumentată și virtuală. În România sunt peste 1500 specialiști în medicină fizică și de reabilitare și peste 350 de rezidenți în pregătire, fapt care asigură dezvoltarea și pe viitor a specialității, dar mai ales premisele ca persoanele cu dizabilități să beneficieze de servicii medicale de înaltă calitate.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share