Galeria Jecza și Fundația Triade deschid porțile spre o nouă expoziție personală a artistei Tincuța Marin și oferă sculpturii – pentru a doua oară în acest an – ocazia de a modela spațiul situat în Calea Martirilor 1989 51/52 din Timișoara.
Ne face plăcere să vă invităm miercuri, 17 mai 2023, ora 19:00, la vernisajul expoziției “Distant realities” / “Realități îndepărtate”, o expoziție a artistei Tincuța Marin, curatoriată de curatorul britanic Mark Gisbourne. Acesta alege un concept împrumutat din suprarealism, considerând că acesta stă la baza creației artistei Tincuța Marin.
Dacă în pictura ei, dincolo de culori, „Tincuța Marin ne călăuzeşte într-o lume care sălăşluieşte în fiecare dintre noi, unde binele luptă împotriva răului, ca într-un basm contemporan despre lumea actuală“(Andrei Jecza), în sculptură artista caută o exprimare spațială. Expoziția se concentrează în principal pe sculpturile în bronz și picturile recente ale artistei și face referire la modul în care se creează în arta contemporană extensia spațialității.
“Imaginația este cu siguranță un instrument de certitudine precară, căci ceea ce pare fantastic este uneori real, iar ceea ce este real pare uneori fantastic. În arta lui Tincuța Marin, prin desen și colaj, pictură și sculptură, imaginația își asumă rolul de principiu principal. Căci opera artistei este constituită dintr-o fuziune unică, personală și idei reimaginate, care ar putea părea inițial realități îndepărtate. Deși termenul de “realități îndepărtate” este, în anumite privințe, atribuit suprarealismului, acesta a fost extins și în domenii mai largi de creație artistică în ultimii șaizeci de ani. Acestea fiind spuse, o serie de artiști români au jucat un rol semnificativ în internaționalizarea suprarealismului începând cu anii 1930, în special artiștii Victor Brauner (1903-1966) expus încă la Muzeul de Artă din Timișoara și Jacques Hérold (1910-1987), printre alții. Cel din urmă, Hérold, s-a născut la Piatra Neamț, în vestul Moldovei, din copilărie a locuit la Galați ca fiu al unui producător de dulciuri, același oraș, întâmplător, ca orașul natal al Tincuței Marin. În mod similar picturile expresive ale Tincuței Marin se nasc mai degrabă din imaginația subiectivă decât din vreo conceptualizare compozițională sistematică. Picturile sale expresive sunt un compendiu poetic care evocă nu numai realități îndepărtate, ci și fantezii, basme și mituri de origine românească”, detaliază Mark Gisbourne, curatorul expoziției.
În Timișoara 2023 – Anul European al Culturii, vă așteptăm să descoperiți această lume fantastică a Tincuței Marin găzduită de Galeria Jecza în perioada 18 mai – 7 iulie 2023, între zilele de marți – sâmbătă, între orele 11:00 – 19:00. Între 19 și 21 mai – weekend-ul de deschidere Art Encounters – programul de vizitare va fi prelungit până la ora 22:00.
Organizată de Galeria Jecza și Fundația Interart Triade în cadrul Programului Timișoara 2023 expoziția este finanțată de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Evenimentul o aduce pe Tincuța Marin pentru a doua oară în galeria timișoreană, după expoziția Dianthus Caryophullus curatoriată de Domenico de Chirico, în 2021.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Deputat Aurelian Cotinescu: ”Moțiunea AUR, SOS și POT a fost doar o încercare disperată de a arunca România în incertitudine”
Investiție în educație și eficiență energetică: Grădinița nr. 3 din Târgoviște va fi redeschisă în această toamnă
Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Universitatea „Valahia” din Târgoviște – Admitere 2025