Galeria Jecza și Fundația Triade deschid porțile spre o nouă expoziție personală a artistei Tincuța Marin și oferă sculpturii – pentru a doua oară în acest an – ocazia de a modela spațiul situat în Calea Martirilor 1989 51/52 din Timișoara.
Ne face plăcere să vă invităm miercuri, 17 mai 2023, ora 19:00, la vernisajul expoziției “Distant realities” / “Realități îndepărtate”, o expoziție a artistei Tincuța Marin, curatoriată de curatorul britanic Mark Gisbourne. Acesta alege un concept împrumutat din suprarealism, considerând că acesta stă la baza creației artistei Tincuța Marin.
Dacă în pictura ei, dincolo de culori, „Tincuța Marin ne călăuzeşte într-o lume care sălăşluieşte în fiecare dintre noi, unde binele luptă împotriva răului, ca într-un basm contemporan despre lumea actuală“(Andrei Jecza), în sculptură artista caută o exprimare spațială. Expoziția se concentrează în principal pe sculpturile în bronz și picturile recente ale artistei și face referire la modul în care se creează în arta contemporană extensia spațialității.
“Imaginația este cu siguranță un instrument de certitudine precară, căci ceea ce pare fantastic este uneori real, iar ceea ce este real pare uneori fantastic. În arta lui Tincuța Marin, prin desen și colaj, pictură și sculptură, imaginația își asumă rolul de principiu principal. Căci opera artistei este constituită dintr-o fuziune unică, personală și idei reimaginate, care ar putea părea inițial realități îndepărtate. Deși termenul de “realități îndepărtate” este, în anumite privințe, atribuit suprarealismului, acesta a fost extins și în domenii mai largi de creație artistică în ultimii șaizeci de ani. Acestea fiind spuse, o serie de artiști români au jucat un rol semnificativ în internaționalizarea suprarealismului începând cu anii 1930, în special artiștii Victor Brauner (1903-1966) expus încă la Muzeul de Artă din Timișoara și Jacques Hérold (1910-1987), printre alții. Cel din urmă, Hérold, s-a născut la Piatra Neamț, în vestul Moldovei, din copilărie a locuit la Galați ca fiu al unui producător de dulciuri, același oraș, întâmplător, ca orașul natal al Tincuței Marin. În mod similar picturile expresive ale Tincuței Marin se nasc mai degrabă din imaginația subiectivă decât din vreo conceptualizare compozițională sistematică. Picturile sale expresive sunt un compendiu poetic care evocă nu numai realități îndepărtate, ci și fantezii, basme și mituri de origine românească”, detaliază Mark Gisbourne, curatorul expoziției.
În Timișoara 2023 – Anul European al Culturii, vă așteptăm să descoperiți această lume fantastică a Tincuței Marin găzduită de Galeria Jecza în perioada 18 mai – 7 iulie 2023, între zilele de marți – sâmbătă, între orele 11:00 – 19:00. Între 19 și 21 mai – weekend-ul de deschidere Art Encounters – programul de vizitare va fi prelungit până la ora 22:00.
Organizată de Galeria Jecza și Fundația Interart Triade în cadrul Programului Timișoara 2023 expoziția este finanțată de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte.
Evenimentul o aduce pe Tincuța Marin pentru a doua oară în galeria timișoreană, după expoziția Dianthus Caryophullus curatoriată de Domenico de Chirico, în 2021.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Marea Britanie vrea să mute în România zeci de migranți blocați pe o insulă secretă a Regatului Unit și a SUA
Trei femei au delapidat circa 4.000.000 de lei de la Teatrul Bulandra din București
Un avion Turkish Airlines a aterizat de urgență la New York după ce pilotul a murit în timpul zborului
Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru alegerile prezidențiale. CCR i-a respins candidatura la Președinția României
Piperea: 1500 de lire au primit părinții pentru a-și testa copiii cu vaccinul Moderna
Polițiștii criminaliști au descins din nou la Spitalul Pantelimon. Au fost ridicate toate telefoanele mobile ale medicilor de la ATI
LIFE STYLE
Povestea unui medic care s-a vindecat de cancer. Legătura dintre cancer și stres
Doi medici vorbesc despre tratarea cancerului cu Zeolit – Un mineral cu o formulă unică de eliminare a metalelor grele din organism
Întrebări pe care să le adresezi copilului tău în loc de ”Cum a fost la școală?”
Bărbații amabili și carismatici în public, agresivi si duri cu familia
Când corpul ne vorbește prin durere sau diverse afecțiuni ne trimite mesaje din subconștient
DESTINATII
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Peştera Ialomiţei trece la programul de iarnă din 1 octombrie 2024
România și-a stabilit strategia pentru dezvoltarea turismului
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Primul Institut de Menopauză, Andropauză și Longevitate se lansează pe 21 octombrie
Ai un somn agitat în ultima vreme? Află acum ce poți face pentru a dormi relaxat
Cum s-a vindecat de cancer o femeie din Cluj-Napoca. Tratamentul care i-a salvat viața
”Depistează.Tratează.Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”
”Împreună putem găsi soluții și promova bune practici, astfel încât bătrânețea să fie frumoasă!”
La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer la sân
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
UVT – confirmă evoluția și progresul în cercetare și educație avansând două poziții în clasamentul național, situându-se pe poziția a cincea în România în rankingul World University Rankings (WUR) 2025
Apel pentru participare la Bienala Națională de Artă „Gheorghe Petrașcu”, ediția a XVII-a, 2024 – 2025
Programul lucrărilor de infrastructură rutieră din Județul Dâmbovița, în perioada 14 – 20 octombrie 2024