Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Regele Constantin al II-lea al elenilor a trecut la Domnul

Familia Regală a României a aflat cu durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regelui Constantin al II-lea al elenilor.
Regele Constantin a fost toată viața alături de Familia Regală a României, atât de Regina-Mamă Elena, sora tatălui său, cât și de Regele Mihai și Regina Ana. Custodele Coroanei Margareta, ca și Principesele Elena, Irina, Sofia și Maria, au cunoscut pe unchiul lor încă din fragedă copilărie.
De-a lungul a mai bine de șapte decenii, cele două familii s-au întâlnit mereu în Grecia, iar mai apoi în Elveția, în Marea Britanie, precum și în diferite capitale europene, la evenimente publice sau private.
Regele Constantin a fost naș de botez al Majestății Sale Margareta și naș de cununie al Custodelui Coroanei Margareta și al Principelui Consort Radu, la Lausanne, în 1996. Regele Constantin, ca de altfel întreaga sa familie, a fost mereu prezent, cu fidelitate, la toate evenimentele importante, fie ele fericite sau triste, ale Familiei Regale a României.

Custodele Coroanei a trimis o scrisoare de condoleanțe Reginei Anne-Marie a elenilor, Principelui Moștenitor Pavlos al Greciei și Reginei Sofia a Spaniei. Dumnezeu să-l odihnească în pace !

Constantin al II-lea, ultimul Rege al Greciei, care a domnit înainte de restaurarea Republicii în 1974, a murit ieri, 10 ianuarie, la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen de televiziune ERT, citat de AFP. Fostul suveran, frate al Reginei Sofia a Spaniei, văr al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii şi naş al prinţului William, s-a stins din viaţă la spital, în urma unui atac cerebral. El fusese internat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene. Descendent al Familiei Regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin al II-lea era născut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pe 2 iunie 1940. El s-a căsătorit cu  Anne Marie sora reginei Margarate a Danemarcei  cu care a avut cinci copiiAlexia,  Pavlos Nicola, Teodora şi Philippos El i-a fost unchi şi actualului Rege Felipe al VI-lea al Spaniei.

Acesta a plecat dintre noi la 100 de ani după moartea bunicului Său patern Regele Constantin I (tatăl Reginei Mamă Elena a României)- 11 Ianuarie 1923. A fost verișor primar cu Regele Mihai I și i-a fost cavaler la căsătoria de la Athena din 10 Iunie 1948.Regele Constantin al II-lea a fost grec: S-a născut în Grecia, a primit educație grecească, a servit în forțele armate grecești, s-a simțit grec și și-a iubit foarte mult țara. A avut ghinionul de a deveni rege la o vârstă foarte fragedă (doar 24 de ani), nefiind capabil să câștige experiențele și maturitatea cerută de șeful statului. După părerea mea a făcut două greșeli fatale: Prima a fost că în contra-lovitura de stat din decembrie 1967 a organizat împotriva dictaturii, a ezitat în ultimul moment și a fugit la Roma. Al doilea a fost că odată cu căderea dictaturii în 1974 nu s-a întors imediat în Grecia, ci a așteptat un apel de la Constantinos Karamanlis pentru a reveni. În ciuda absenței lui Constantin, în Grecia a fost organizat un referendum privind statalitatea, chiar dacă Grecia avea Constituția din 1952. A fost un referendum nedrept care nu s-a desfășurat în termeni egali întrucât lui Constantin nici măcar nu i s-a permis să vină în Grecia pentru a susține instituția preelectorală a regatului.

 

Noul Șef al Casei Regale a Greciei,  este acum  Regele Pavlos II, fiul cel mare al defunctului Rege Constantin II. Are 55 de ani, este căsătorit cu Marie Chantall și au 5 copii. Poartă numele bunicului patern, Regele Pavlos al Greciei (fratele Reginei Mamă Elena a României).

Înmormântarea va fi una privată și nu va benefia de funeralii cu onoruri de șef de stat. Acest lucru a fost taxat dur de unii lideri greci. 

”Astăzi s-a stins din viață un mare grec. Și-a iubit țara cât mai puțini dintre noi și în fiecare moment greu a fost alături de noi. Un om integru, plin de bunătate și modestie. Timp de 60 de ani a luptat ca nimeni altul cu  toată conducerea politică și mass-media care l-a criticat.  Cine poate uita că,  Karamanlis cu proceduri concise și complet antidemocratice – așa cum recunoaște toată lumea – l-a dezbrăcat din funcția de monarh cu binecunoscutul referendum fals din 1974? Apoi, I-au dezbrăcat chiar și cetățenia greacă, i-au confiscat și jefuit bunurile, i-au interzis să viziteze mormintele părinților, l-au tratat cu meschinărie și complexism. Ei chiar au cerut ca el să nu fie numit Regele Constantin și să inventeze un adjectiv (Brevet Global Grecesc pentru un rege cu nume de familie).  Le-a oferit copiilor săi educație greacă și a reușit să-și trăiască ultimii ani în locul pe care l-a iubit. Încă îmi amintesc că plângea la conferințele internaționale, când vorbea despre Grecia pentru că îi plăcea mai mult decât orice”.

Εχθές πέθανε ο Βασιλιάς, σήμερα πέθανε και η Δημοκρατία…
Κανένας σεβασμός από την πολιτεία σε έναν χρυσό ολυμπιονίκη έστω , δεν συζητώ το ενδεχόμενο για πρώην αρχηγό κράτους καν .
Αν ήταν κανένας άλλος που είχε σφάξει καμπόσους εν ζωή , είχε φάει περιουσίες , είχε διορίσει και πεθαμένους ακόμα ή είχε γράψει κάνα τραγούδι σουξέ κάποτε, θα του κάναν κηδείες,πλατείες και δρόμους με το όνομα του κτλ …
Να την χαίρεστε την Δημοκρατία έτσι όπως την καταντήσατε…
Καλό παράδεισο να έχει και ο Θεός μας κρίνει όλους μας.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share