Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Rețeaua Internațională de Bibliotecari Inovatori din Balcani

vladut-andreescu

În perioada 25-28 noiembrie 2016, orașul Sofia din Bulgaria va deveni gazda celei de-a doua convenții a rețelei internaționale INELI Balkans. Pe parcursul a patru zile, bibliotecarii inovatori care au trecut prin procese intense de învățare în această vară vor avea ocazia să împărtășească experiența acumulată până acum în cadrul proiectului, precum și ideile pe care intenționează să le pună în aplicare ca și servicii noi dezvoltate în cadrul bibliotecilor pe care le reprezintă.

Cea de-a doua Convenție INELI Balkans va dezvălui câștigătorii Premiilor Inovării și va marca începutul a cinci noi proiecte de bibliotecă. Nu în ultimul rând, evenimentul va demonstra valoarea ideilor de proiect prezentate și a parteneriatelor încheiate într-un an de activitate colaborativă. Cel mai bun exemplu în acest sens este chiar Rețeaua INELI Balkans Future Library. Programul reunește bibliotecari creativi și devotați din 11 țări europene din zona Balcanilor, printre care și România.

Județul Dâmbovița este reprezentat cu succes de metodistul Bibliotecii Județene, Vlăduț Andreescu. Inovatorul leader își propune să înființeze în cadrul instituției pe care o reprezintă un club de Storytelling în scopul combaterii discriminării și a excluziunii sociale și a creșterii numărului de utilizatori ai bibliotecii. Inițiativa sa este una dintre propunerile de proiect depuse în cadrul concursului destinat participanților la program și, dacă se va număra printre cele 5 câștigătoare, va primi o finanțare în valoare de 4000 de EURO pentru punerea ideii în practică. Cele mai bune inițiative vor fi anunțate în cadrul unei ceremonii pentru decernarea premiilor ce se va desfășura în cadrul evenimentului din Sofia.

Proiectul INELI Balkans se desfășoară cu sprijinul financiar al Fundației Bill & Melinda Gates. El este implementat de către organizația Future Library în parteneriat cu Asociația Bulgară a Bibliotecilor și Informației și Fundația Global Libraries.

Evenimentul va avea un program bogat în activități educative derulate cu scopul de a evidenția activitatea și potențialul rețelei. O atenție deosebită va fi acordată propunerilor de servicii inovative de bibliotecă ce au fost elaborate în cadrul apelului pentru dezvoltarea planurilor de înființare și dezvoltarea a acestora. Ele promovează idei originale, eficiente și de impact pentru dezvoltarea comunităților defavorizate, depășirea granițelor dintre instruire academică și sectorul economic și transformarea bibliotecilor în „actori” ai dezvoltării infrastructurii educaționale din aceste comunități.

Ideile sunt dovezi ale efectului multiplicator al rețelei și ele vor fi explorate în raport cu inițiativele bibliotecilor din program: academia virtuală a tinerilor pentru imprimare 3D, servicii pentru lucrătorii agricoli, servicii de management financiar, digitalizarea masivă a documentelor, educație pe tot parcursul vieții, scheme de combatere a șomajului urban și a izolării rurale, servicii tehnologice noi în bibliotecile afectate de dezastre naturale și supraviețuitoare ale războaielor și altele. Rețeaua își va dezvolta astfel capacitatea de a descoperi și utiliza resursele din bibliotecile balcanice pentru a susține astfel dezvoltarea comunităților prin programele sale de educație și colaborare.

Comunicat de presă

Distribuie acest articol Oficial Media
Share