Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Robert Spano cel mai tânăr preşedinte al CEDO

Judecătorul islandez Robert Spano urmează să devină luna viitoare cel mai tânăr preşedinte al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), după ce a fost ales luni la conducerea acestei instituţii cu sediul la Strasbourg, menționează AFP.

Robert Spano, în vârstă de 47 de ani, a fost ales într-un mandat de trei ani, îi succede la 18 mai grecului Linos-Alexandre Siciliano.

El este unul dintre eminenţii jurişti europeni. Înainte de a începe serviciul pe rol la Curte la 1 noiembrie 2013, a îndeplinit provizoriu funcția de Ombudsman parlamentar al Islandei și decan al Facultății de Drept, Universitatea din Islanda.

Róbert s-a născut la Reykjavík la 27 august 1972. Este licențiat în drept la Universitatea din Islanda în 1997. A obținut diploma de masterand în jurisprudență cu distincție în drept european și comparat de la Universitatea din Oxford (University College) în 2000.

Spano face parte din CEDO de şase ani, de la 1 noiembrie 2013. Era vicepreşedintele instituţiei de doi ani.

Un poliglot, fiul unui italian, el vorbeşte perfect italiana, engleza şi franceza.

Preşedintele CEDO este ales de cei 47 de judecători membri ai Curţii – câte un judecător din fiecare ţară membră. În afara funcţiei de reprezentare, are misiunea de a prezida şedinţele Marii camere. Aceasta soluţionează cele mai sensibile cazuri la Curtea de la Strasbourg.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share