29/11/2021

Robert Wilson, Charles Chemain și Mc Ranin – Regal artistic pe scenă și în culise

Robert Wilson, principalul director de teatru american de avangardă, a revoluționat scena, făcând comunicarea vizuală mai importantă decât cuvintele. Producțiile sale au depășit limitele care în mod tradițional au definit teatrul, dansul, opera și artele vizuale pentru a crea o imagine completă a artei.

Robert Wilson, Charles Chemain și Mc Ranin

Festivalul Babel a găzduit ieri seară de la orele 18.30 spectacolul ”20 de tăceri”, în regia lui Charles Chemain, muzica Dom Bouffard, producător, grupul Karol Karol din Franța. În același timp, scenarist și interpret, Charles Chemain a lucrat și la acest spectacol cu Robert Wilson, în calitate de co-regizor.

Prezent aseară la Târgoviște, la invitația directorului general al Teatrului Tony Bulandra, Mc Ranin, Robert Wilson a vorbit celor prezenți despre relația pe care o are cu Charles Chemain, cel care integrează în cercetările lui, artele vizuale și muzica contemporană.

Charles Chemin, regizorul de teatru francez, în producțiile sale de teatru și operă a inclus lucrări la Havana Biennale, Performa in New York, Moscow Contemporary Art Biennale, Bregenz International Festival. Ca actor a lucrat cu numeroși regizori, incluzându-l pe Robert Wilson, Bruno Meyssat, Philippe Chemin, Christine Fersen sau Andrew Ondrejcak, în spații precum Comédie-Française, Lincoln Center New York, Festival d’Avignon, Festival d’Automne à Paris și alte teatre importante din Franța și din întreaga Europă.

După spectacol, Robert Wilson, alături de Charles Chemain, Dom Bouffard și întreaga echipă de producție a spectacolului  ”20 de tăceri” au purtat discuții cu managerul teatrului, Mc Ranin, despre proiectele viitoare.

De la sfârșitul anilor 1960, producțiile lui Robert Wilson au influențat decisiv aspectul teatrului și al operei. Prin semnătura sa în utilizarea luminii, prin investigațiile sale în structura unei mișcări simple și rigiditatea clasică a designului său scenic și de mobilier, Wilson a articulat în mod continuu forța și originalitatea viziunii sale. Legăturile strânse și colaborările lui Wilson cu artiști, scriitori și muzicieni de frunte fascinează constant publicul din întreaga lume.

„N-am spus niciodată unui actor” asta înseamnă că „. Eu creez o structură foarte strictă în ceea ce privește coregrafia, sunt strict când dau instrucțiuni de mișcare. Direcțiile pe care le dau, dacă le dau, actorilor, sunt legate de intrările lor pe scenă, mai rapide sau lento-formaliste. „Mai tare”, „Mai puternic”, „Mai rapid”, „Trageți așa”. Nu discut cu actorii ce vor spune ei pe scenă sau ce cred ei. Uneori le spun, „Tu crezi prea mult în ceea ce spui și deci nu ești credibil”, declara Robert Wilson într-un interviu.

Amintim doar câteva dintre PREMIILE pe care Robert Wilson le-a câștigat de-a lungul carierei și vom menționa cei mai recenți ani:

2014

Ofițer al Legiunii de Onoare, acordat de Președintele Republicii Franceze

Ofițerul Crucii Ordinului de Merit, acordat de Președintele Republicii Federale Germania

Medalia Goethe: Premiul pentru întreaga carieră de la Institutul Goethe [acordat în 28 august 2014, Weimar, Germania]

Premiul pentru teatrul din Manchester: ”Setați designul pentru femeia veche”

Premiul Artis Bohemiae Amicis pentru promovarea culturii cehe

2013

A primit doctoratul onorific din La Sorbonne (acordat 19 noiembrie 2013, Paris, Franța)

Paez Medal of Art, acordat de Fundația americană venezueleană pentru artă

Premiul Olivier: cea mai bună operă nouă pentru ”Einstein pe plajă”

A primit doctoratul de onoare de la The City University din New York (acordat in 23 mai 2013, New York)

2012

Premiul Internațional de Design și Comunicare
2010

Premiul Der Steiger [acordat pe 13 martie 2010, Bochum, Germania]

A primit doctoratul onorific de la Universitatea Americană din Paris
2009

Premiul Hein Heckroth – întreaga carieră în designul scenic [acordat 19 aprilie 2009, Giessen, Germania]

Prmeiul de Onoare la Muzeul de artă al orașului Orange County Arte de mese 2009 Ultramodern [5 iunie 2009, Newport Beach, CA]

Cultura e Fede [ceremonie de onoare a artiștilor, inclusiv Robert Wilson, prezidat de Papa Benedict al XVI-lea, Capela Sixtină, orașul Vatican, 21 noiembrie 2009]

Premiul de Onoare la Alliance Française cu Pierre Bergé [New York]

Premiul Richard B. Fisher pentru Quartett [Academia de Muzică din Brooklyn, NY]

Premiul Jerome Robbins [New York]
2008

A primit Doctorat de onoare la Universitatea din București, România

Cea mai bună producție de teatru în Republica Cehă pentru Opera de trei stele

Distribuie acest articol Oficial Media
Share