România va avea, în curând, o bază americană permanentă

Secretarul general Jens Stoltenberg s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken,  ieri, pe 6 aprilie 2022, înaintea unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO.

“Forțele armate ucrainene opun o rezistență acerbă. Recuperează teritoriul de la invadatorii ruși și forțează Rusia să își schimbe planurile de război. Dar Moscova nu renunță la ambițiile sale în Ucraina. Vedem acum o deplasare semnificativă a trupelor de la Kiev pentru a se regrupa, reînarma și aproviziona. (…) În următoarele săptămâni, ne așteptăm la o nouă ofensivă rusă în estul și sudul Ucrainei. Pentru a încerca să cucerească întregul Donbas și pentru a crea o punte terestră către Crimeea ocupată“, a precizat Stoltenberg, amintind totodată că  activarea  FORȚEI DE REACȚIE RAPIDĂ A NATO presupune mobilizarea a 40.000 de soldați, sute nave și avioane de luptă în partea de est a Alianței, inclusiv în România.

Secretarul general a mulțumit Secretarului Antony Blinken  pentru eforturile sale neobosite de a se consulta și coordona cu Aliații NATO. De asemenea, i-a mulțumit pentru angajamentul puternic al Statelor Unite față de Alianță, așa cum au demonstrat în special cei o sută de mii de soldați americani aflați acum în Europa. „Conducerea SUA a fost remarcabilă și este indispensabilă”, a spus dl Stoltenberg.  NATO va sprijini Ucraina, precum și alți parteneri vulnerabili la presiunea Rusiei, inclusiv Georgia și Bosnia și Herțegovina. Alături de Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, precum și de Înaltul Reprezentant al UE, miniștrii vor aborda, de asemenea, împingerea crescândă a puterilor autoritare împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli,  vor discuta noi modalități prin care vor putea oferi în continuare sprijin Ucrainei, inclusiv arme antitanc, sisteme de apărare aeriană și alte echipamente, asistență umanitară și ajutor financiar.

În prima sa audiere în faţa Congresului american, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark A. Milley, a spus că  ar trebui să fie create baze permamente în zona de sud -est a Europei. ”Suntem martorii celei mai mari amenințări la adresa păcii și securității Europei, poate și a lumii, în cei 42 de ani de serviciu, pe care îi am, în această uniformă. Invazia rusă a Ucrainei poate submina nu doar pacea și stabilitatea europeană, ci și pacea și stabilitatea globală pe care părinții mei și o generație întreagă de americani au luptat să o apere.”, a declarat generalul Mark Miiley.

Șeful statului major al SUA a vorbit și despre înființarea de baze americane permanente în țările de pe flancul estic al NATO, pentru a descuraja Rusia. „Cred că mulți dintre aliații noștri europeni, în special cei din Țările Baltice sau Polonia sau România sau în altă parte, sunt foarte, foarte dispuși să stabilească baze permanente.  Așadar, obținem efectul prezenței permanente a forțelor, dar soldații, marinarii, aviatorii sau pușcașii marini  nu vor fi staționați permanent, ci vor veni prin rotație.”, a  conchis generalul american.

În  luna martie, generalul american a vizitat   Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Discuțiile cu partenerii români, s-au axat pe întărirea flancului estic al teritoriului NATO în contextul conflictului din Ucraina.

Întrevederea s-a înscris în dialogul constant pe care îl avem pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.
”Alături de generalul Milley, am condamnat acțiunile ofensive ale Federației Ruse și am apreciat că invazia Ucrainei reprezintă cea mai gravă amenințare la securitatea europeană din ultimele decenii. Reacția promptă de creștere a numărului militarilor americani în România a transmis un semnal puternic și neechivoc al determinării SUA pentru apărarea colectivă și reprezintă o contribuție directă la consolidarea apărării din țara noastră” declara și generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share