Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„România susține investițiile precum Romvolt!”

În perioada 26 – 27 iunie 2023, la Bruxelles, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea a participat la evenimentul de lansare a proiectului Romvolt, prin care se creează premisele pentru construirea unei fabrici de baterii în România. Invitația a fost lansată de către Noshin OMAR, fondatorul și CEO-ul companiei belgiene Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE), iar la eveniment a participat și premierul belgian, Alexander de CROO.

„Una dintre prioritățile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este accelerarea integrării României în lanțul valoric european al bateriilor în conformitate cu politicile și reglementările europene pentru a crea cadrul optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal. De aceea, salut lansarea proiectului Romvolt, care presupune construcția unei fabrici de celule de baterii pe litiu-ion la Galați, cu o capacitate totală de 22 GW. Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generație, investiția  va crea noi locuri de muncă și va întări ecosistemul industrial din țara noastră. Prin Romvolt, România face tranziția de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion”, a declarat Ștefan-Radu Oprea, ministrul  român, prezent la evenimentul de lansare Romvolt.

La conferința de presă care a marcat demararea proiectului Romvolt, a participat si prim-ministrul belgian Alexander de Croo, care și-a manifestat sprijinul pentru creșterea dinamicii relațiilor bilaterale româno-belgiene.

Au mai fost prezenți ambasadoarea Andreea Păstârnac, europarlamentarul Dan Nica și primarul  municipiului Galați  Ionuț Pucheanu.

În prezent, la nivel mondial, există peste patru  milioane de vehicule electrice în circulație. Mai mult, se preconizează că acest număr va crește la 50-200 de milioane până în 2028, urmând să ajungă la 900 de milioane până în 2040.

În acest sens, Uniunea Europeană a declarat producerea de baterii drept un imperativ strategic pentru traziția către o energie curată, dar și pentru modernizarea și competitivitatea industriei, în acord cu obiectivele Green Deal.

Investiția ABEE va face posibilă tranziția României de la un stat consumator,  la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion

Acest fapt constituie, totodată, un avantaj competitiv pentru țara noastră, ținând cont de criza dependenței de materii prime critice, pe plan european. Fabrica va fi operațională în anul 2026, după finalizarea procedurilor administrative și achiziția liniilor de producție și amenajarea spațiilor de producție.

„România susține investițiile precum Romvolt! Vom continua să sprijinim implementarea unor astfel de proiecte, necesare dezvoltării unui mediu propice creșterii economice durabile”, a  conchis Ștefan-Radu Oprea.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share