Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România va avea un GRUP DE LUPTĂ AL NATO

România are şansa de a face parte din NATO – cea mai puternică alianţă militară a lumii. În mod cu totul paradoxal, conflictul din Ucraina a mărit coeziunea dintre membrii NATO. Alianța Nord-Atlantică din care facem parte,  este acum mai unită ca niciodată.

Aliații NATO își sporesc sprijinul politic și practic pentru Ucraina, în timp ce aceasta continuă să se apere împotriva invaziei pe scară largă a Rusiei. Mii de arme antitanc, sute de rachete de apărare aeriană și mii de stocuri de arme de calibru mic și muniție sunt trimise în Ucraina. Aliații oferă, de asemenea, asistență financiară și ajutor umanitar în valoare de milioane de euro, inclusiv provizii medicale pentru a ajuta forțele ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat: ”Salut că Aliații își intensifică sprijinul pentru a sprijini Ucraina, cu echipament militar suplimentar, asistență financiară și ajutor umanitar. Autoapărarea este un drept consacrat în Carta ONU, iar Aliații ajută Ucraina să susțină acest drept. Acest lucru transmite un mesaj clar de sprijin deplin al NATO pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.” Aceste contribuții suplimentare se bazează pe mulți ani de asistență NATO acordată Ucrainei. NATO a contribuit la instruirea, finanțarea și reformarea forțelor armate și a instituțiilor de apărare ale Ucrainei din 2014. În criza actuală, Alianța ajută la coordonarea cererilor de asistență ale Ucrainei și sprijină Aliații în furnizarea de ajutor umanitar și neletatal.

Şi, pentru prima dată, Forța de răspuns a NATO a fost activată ca măsură defensivă de răspuns față de războiul din Ucraina. Astfel că forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților se vor putea desfășura rapid în sprijinul alianței NATO. Primii militari din detașamentul cu care contribuie Franța la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, luni seară, în România, în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu.

 

Alți 135 de militari francezi din Batalionul 27 Vânători de Munte din Annecy, conduși de colonelul Vincent Minguet, au ajuns, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, alăturându-se celor care deja sosiseră în România în ultimele zile. Batalionul francez reprezintă primul element terestru al Forței de Răspuns a NATO  (NFR) dislocat în România ca urmare a deciziei Consiliului Nord – Atlantic din 25 februarie 2022. Este pentru prima dată când Alianța Nord-Atlantică folosește aceste forțe de înaltă pregătire într-un rol de descurajare și apărare.  Iar în zilele următoare, alți militari și mijloace tehnice parte a Forței de Răspuns a NATO vor sosi, în România. Însă,  fără nicio îndoială circumstanţele în care ne aflăm,  arată necesitatea consolidării coerente și unitare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe întreg Flancul Estic, în mod special la Marea Neagră, precum și necesitatea urgentării creării Grupului de Luptă al NATO în România.

Și  Forțele Aeriene Italiene au decis suplimentarea cu încă patru aeronave Eurofighter Typhoon a detașamentului dislocat în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Primele două avioane au aterizat duminică, 27 februarie, iar celelalte două au sosit marți, 1 martie, în baza de la Mihail Kogălniceanu. Detașamentul italian execută, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române, ai Forţelor Aeriene Germane și ai Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAFE ), misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Lor li se adaugă și cei aproximativ 1000 de militari americani care sunt deja prezenți pe teritoriul României.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share