Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

România va găzdui în 2025 Conferința europeană a salvatorilor pe pârtiile de schi

În stațiunea montană Ponte di Legno Tonale din Italia, s-a reunit delegația Salvamont România ce a  reprezentat  România la la Conferința europeană a salvatorilor pe pârtiile de schi.

Delegația  a fost formată  din 28 salvatori montani din județele :  Argeș, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Poiana Brașov, Zărnești alături de Ciprian Zamfirescu, Manager de Inovare și Transformare Digitală la Vodafone, partenerul de tehnologie al Salvamont Romania. Evenimentul  organizat de Federația Internațională a Patrulelor de Schi (FIPS) a reunit  33 de țări membre și membri asociați din întreaga lume și în care Salvamont România este membru cu drepturi depline. Conferința s-a desfășurat în perioada 14-17 aprilie și a  reprezintat o buna oportunitate pentru salvamontiștii români de a face schimb de experiență cu alți salvatori montani, cu alte asociații naționale de salvare montană și pe pârtii de schi sau institute de cercetare în acest domeniu. Pe lângă intervențiile și demonstrațiile practice din fiecare zi, delegația României a prezentat un material privind analiza ocupațională a profesiei de salvator montan, soluțiile de salvare montantă bazate pe drone lansate recent în parteneriat cu Vodafone, precum și informații despre Centrul Național de Analiză Date, proiect unic la nivel european.

Pentru a optimiza la maxim această deplasare conducerea Salvamont Romania a pregătit membrilor delegației o serie de activități pre și post conferință, constând în acțiuni de pregătire cu echipe de salvare montană din Italia, vizite în baze de salvare montana din această țară, ture și ascensiuni în Dolomiți și vizite la unitățile de producție și testare ale unor importanți producători de echipament de salvare montană din Italia și Austria.

România este apreciată de către organizații similare Salvamont din alte țări pentru cadrul legislativ foarte bun și cuprinzător în ceea ce privește desfășurarea activității de salvare montană și pentru soluția de desfășurare a activității în structură mixtă (angajați și voluntari), pentru sistemul de formare profesională, precum și ca prima țară din Uniunea Europeană care a reușit reglementarea aceste profesii.

Salvamont România este singura structura de salvare din țara noastră membră în cele trei mari organizații de salvare: Comitetul Internațional de Salvare montană CISA IKAR , F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi și IEDO – Organizația internaționala a salvatorilor cu drone. Astfel, salvamontiștii români se bucură de o poziție foarte bună în rândul țărilor cu activitate de salvare montană și reușesc să mențină întotdeauna aceasta activitate „la înălțime ”

Salvatorii din Italia și cei din România au făcut demonstrațiile în teren în prima parte a zilei , iar România a fost desemnata sa facă analiza intervenției comparativ cu standardul ocupațional și funcțiile majore ale profesiei de salvator. România este prima țară din Europa care a reglementat profesia de salvator montan , fapt apreciat între instituțiile de profil .

Salvamont România a fost desemnată și aprobată în unanimitate ca și gazdă pentru următoare Conferință europeană a salvatorilor pe pârtiile de schi  în anul  2025.  Federația Internațională a Salvatorilor pe pârtiile de schi a oferit Salvamont România steagul celei de-a treia conferințe europeane, încheiată  la Ponte di Legno-Italia, simbol al încrederii acordate salvatorilor români pentru organizarea acestui deosebit de important eveniment profesional.

Salvamont este  singura structură de salvare montană care deține competența legală cu personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane, în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share