Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Românii au nevoie de mai puțină politică și de mai multe fapte”

Guvernul României a aprobat, printr-o  ordonanță de urgență, modificarea și completarea Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin care se introduce, începând de la data de 1 ianuarie 2025 o indemnizație lunară de solidaritate pentru persoanele cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat care au și calitatea de pensionar pentru limita de vârstă. Cuantumul indemnizației de solidaritate va fi stabilit prin raportare la cuantumul pensiei pentru limite de vârste aflat în plată și va fi majorat anual în luna ianuarie cu procentul de majorare al indicatorului social de referință ISR, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.

”Am promis că vom face dreptate pentru persoanele cu dizabilități. Și ne ținem de cuvânt! De la 1 ianuarie 2025, vom acorda o indemnizație lunară de solidaritate pentru pensionarii cu handicap vizual grav, handicap grav și handicap accentuat. Le mulțumesc tuturor asociațiilor reprezentative ale persoanelor cu dizabilități cu care m-am întâlnit! Alături de ei, Ministerul Muncii a lucrat aplicat pentru a ajunge la o formulă de calcul echitabilă a acestei noi indemnizații. Aceasta este cxalea sigură pentru România! Doar prin multe soluții pentru oameni și mai multă solidaritate! Românii au nevoie de mai puțină politică, și de mai multe fapte!”,  a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Actul normativ elaborat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și aprobat de Guvern în ședința de astăzi prevede și acordarea unui punct de sprijin pentru persoanele cu handicap vizual grav, pentru persoanele cu handicap grav și handicap accentuat care după data de 1 ianuarie 2025 vor dobândi calitatea de pensionar.

Astfel, un punct de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiții de handicap vizual grav și handicap grav – 0,5 puncte de sprijin pentru fiecare an de stagiu de cotizare contributiv realizat în condiţii de handicap accentuat.

Valoarea acestui punct de sprijin reprezintă 0,125 din acel indice de referință ISR. Noile prestații sociale vor fi acordate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, pe baza informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice.

Pentru a consolida incluziunea persoanelor cu dizabilități, actul normativ aprobat de Guvern instituie obligația angajatorilor de a dovedi că au solicitat sprijinul organizațiilor reprezentative pentru încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share