Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

RORS 15 – REPARAREA INFRASTRUCTURII DE NAVIGAȚIE PE CANALUL BEGA

PUNEREA ÎN SIGURANȚĂ A NODULUI HIDROTEHNIC SÂNMIHAIU ROMÂN, JUD. TIMIȘ

Nodul hidrotehnic de biefare și navigație Sânmihaiu Român este amplasat pe canalul Bega, în amonte de localitatea Sânmihaiu Român. A fost construit în perioada 1912-1915.
Are în componență următoarele lucrări: baraj stăvilar, ecluză și construcții de exploatare
În prezent, nodul hidrotehnic asigură:
• menținerea unui nivel minim în bieful amonte pentru asigurarea alimentării cu apă industrială și de incendiu a unităților economice din municipiul Timișoara;
• realizarea nivelului pentru asigurarea navigației in bief;
• realizarea unui nivel constant în bief pentru menținerea vieții acvatice și a cerințelor ecologice și de sănătate ale populației;
• posibilitatea evacuării viiturilor fără a se produce inundații în bief, precum și evacuarea ghețurilor în perioada 21 decembrie – 21 martie. Totodată asigură și menținerea debitelor tranzitate în limitele reglementate prin acordul româno-sârb privind regimul de exploatare al canalului Bega (minim și maxim);
• nu in cele din urmă, reprezintă o pagină vie de istorie a amenajărilor hidrotehnice din Europa și din lume;

FINANȚAREA IPA CBC ROMÂNIA-SERBIA
Având în vedere importanța acestui Nod hidrotehnic în schema de amenajare a bazinului hidrografic al râului Bega, Administrația Bazinală de Apă Banat a facut demersuri pentru introducerea acestuia în proiectul inițiat de Consiliul Județean Timiș – prin Agenția de Dezvotare Economico – Socială a judetului Timiș, denumit “Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, proiect finantat prin programul INTEREG IPA de Cooperare Transfrontaliera România – Serbia, pentru care s-a depus cererea de finanțare în luna martie 2016.
În luna octombrie 2016 am fost notificați de către Secretariatul Comun de Monitorizare a Programului INTEREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia despre aprobarea finanțării proiectului “Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega”, al carui Lider de proiect a fost numit Administrația Bazinală de Apă Banat, în cadrul căruia sunt propuse a se realiza lucrările privind obiectivul de investiție “Punerea în siguranță a Nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român, județ Timiș”.
Partenerii acestui proiect sunt:

1. Administrația Bazianală de Apă Banat – lider de proiect
2. Consiliul Județean Timiș – partener 2
3. Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregională Novi Sad – partener 3
4. Intreprinderea de Gospodărirea Apelor “Vode Vojvodine” Novi Sad – Serbia partener 4

Valoare proiect IPA Interreg CBC Romania-Serbia – 13.850.690 euro

Inițial, Proiectul era prevăzut a se realiza în 48 de luni, însă printr-un Addendum în februarie 2021 s-a cerut o prelungire de 4 luni a perioadei de implementare, iar în luna octombrie 2021, partenerul 4, Vode Vojvodine a solicitat înca o prelungire de 5 luni a perioadei de implementare a Proiectului. Astfel data de finalizare a Proiectului este 2 mai 2022.

Reabilitarea Nodului hidrotehnic Sânmihaiu Român a fost prevăzut a se reabilita în 5 etape.
ETAPA 1 – DEVIEREA APELOR (etapa realizată în 2011, finanțată prin Banca Mondiala; s-a realizat devierea apelor prin ecluză, în vederea punerii la uscat a barajului)
ETAPA 2 – REABILITARE BARAJ STAVILAR (Finanțare IPA – CBC România-Serbia)
Ca și lucrări preliminare , în vederea execuției lucrărilor de reparații la baraj, au fost executate decolmatări amonte și aval de acesta deoarece existau depuneri masive de material aluvionar.
ETAPA 3 – PUNEREA LA USCAT A ECLUZEI (Finanțare IPA – CBC România-Serbia)
ETAPA 4 – REABILITARE ECLUZA (Finanțare IPA – CBC România-Serbia)
ETAPA 5 – REABILITARE INSULĂ ȘI CONSTRUCȚII DE EXPLOATARE (finanțare fonduri proprii. În acest sens, în 2021, pentru finalizarea proiectului a fost alocată suma de 5, 25 milioane de lei de la bugetul de stat.)

VALOARE PROIECT Administratia Bazinală de Apă Banat – 6.929,795.25 euro
În cadrul Proiectului au fost realizate următoarele achiziții:

– Reabilitare Nod Hidrotehnic Sânmihaiu Român (proiectare și execuție) – Consorțiul format din : SC SOCOT SA + SC LaurențiuH SRL +SC Aquaproiect SA: 5.248.895 euro
-Achiziție de echipamente (1 dragă și 2 barje) – firma CONVER BV: 721.000 euro
-Sistem automatizare ecluză – SC Hidrotim SA: 297.126 euro
Alte achiziții au fost:
– Supraveghere tehnică (dirigenție de șantier ) firma Consultvest SRL – pentru lucrările de la Nodul Hidrotehnic
– Consultanță de management (asistență în pregatirea și lansarea achizițiilor în sistem PRAG, asistență în modul de operare eMS) – firma SC Expert-consulting SRL.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share