„Rusia nu dă niciun semn că se pregătește pentru pace”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat vineri (20 ianuarie 2023) la o reuniune a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei, condus de SUA, la Ramstein, Germania. Întâlnirea a fost prezidată de secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și a început cu un discurs video a președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy.

Secretarul general Stoltenberg a spus că:  ”Rusia nu dă niciun semn că se pregătește pentru pace, ci, dimpotrivă, se pregătește pentru un război lung. Este urgent să se intensifice și mai mult sprijinul militar, astfel încât,  Ucraina să câștige și să elibereze teritoriul ocupat. La fel ca majoritatea războaielor, este probabil să se termine la masa negocierilor. Dar,  ceea ce se întâmplă în negocieri este direct legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, așa că trebuie să livrăm mai multe arme Ucrainei,  acum”.

Acesta i-a mulțumit Secretarului Apărării Lloyd Austin pentru decizia  Statelor Unite în furnizarea de ajutor militar foarte important Ucrainei. El a salutat anunțurile recente făcute de alți aliați și parteneri NATO, inclusiv Germania, Franța, Canada, Danemarca, Țările de Jos și Suedia cu privire la apărarea antiaeriană, vehiculele de luptă ale infanteriei și vehiculele blindate. El a salutat, de asemenea, faptul că Regatul Unit, Franța și Polonia sunt pregătite să livreze principalele tancuri de luptă și tancuri ușoare și a cerut aliaților și partenerilor să le urmeze exemplul. Secretarul general a cerut, de asemenea, continuarea furnizării de muniție, piese de schimb și întreținere, precum și instruire. În general, el a subliniat că țările Grupului de Contact oferă „un pachet masiv de capacități de luptă” pentru autoapărarea Ucrainei și că consultările vor continua.

Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a afirmat că va fi “foarte dificil” să fie alungată până la sfârşitul anului armata rusă de pe teritoriul Ucrainei, deși președintele Volodymyr Zelensky a spus că “nu există altă soluție” decât trimiterea de tancuri grele Ucrainei. Secretarul general a subliniat, de asemenea, importanța intensificării asistenței militare neletale, menționând că Pachetul cuprinzător de asistență al NATO NATO furnizează combustibil, alimente, provizii medicale și multe altele Ucrainei. În timp ce se afla la Ramstein, secretarul general s-a întâlnit și cu ministrul ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov și cu noul ministru german al apărării, Boris Pistorius. La întîlnirea de la Ramstein România a fost reprezentată de ministrul Angel Tîlvăr și generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării.

Oficialul român a evidențiat implicarea României pentru sprijinirea Ucrainei, punând accentul pe dimensiunea umanitară, acordarea de asistență medicală și acțiunile de evacuare medicală aeriană în alte state pentru pacienți ucraineni răniți. Ministrul Apărării a subliniat demersurile făcute de România pentru a facilita tranzitul a peste 11 milioane de tone de cereale din Ucraina spre zonele unde erau necesare.  „Cred cu tărie că am dat dovadă de hotărâre și eficiență în sprijinirea Ucrainei vecine, dar și în consolidarea unității noastre. Peste 50 de țări și organizații s-au reunit pentru o singură cauză, susținând o națiune liberă și democratică, împotriva agresiunii ilegale şi neprovocate a Federației Ruse. Trebuie să continuăm să oferim sprijin multidimensional Ucrainei pentru a o ajuta  să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială. Consider că unitatea noastră, valorile împărtășite și democrația nu sunt doar simple declarații, ci se constituie în  acțiuni care produc rezultate concrete.”, a transmis ministrul Angel Tîlvăr în cadrul reuniunii. Ministrul Apărării a subliniat sprijinul constant pe care România îl dă, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, pentru proiectele și inițiativele de sprijin pentru Ucraina, dar şi în ceea ce privește regimul de sancțiuni internaționale care vizează Federația Rusă.

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share