Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Să ne iubim tradițiile, cultura, simbolurile românești!

Portul tradițional, care reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor. Costumul popular era taina sufletului femeii, cea care a creat de-a lungul timpului adevarate capodopere la lumina opaițului, în iernile lungi. “Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihneşte, amintindu-şi toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toţi strugurii toamnei şi toate ninsorile iernii”. Este definiția pe care a dat-o femeii, unul dintre cei mai mari poeți români: Grigore Vieru. În timpul lucrului, femeile spuneau o rugăciune ortodoxă pentru comunicare cu divinitatea: „Cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită. Şi îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina – taina sufletului meu! Și mă mântuieşte, Mântuitorul meu”.

Deși costumul național a trecut prin numeroase schimbări și efervescente de-a lungul îndelungatei sale istorii, originea acestuia datează încă din perioada celor mai vechi strămoși ai spațiului românesc: geto-dacii. Dovezile unui port similar costumului național actual se găsesc atât pe celebra Columna a lui Traian din Roma, cât și pe Tropaeum Traiani, monumentul roman ridicat la Adamclisi, în județul Constanța. Apoi, elemente de reprezentare a portului  autentic românesc este consemnată în Cronica Pictată de la Viena din 1358, care descrie bătălia de la Posada între regele Ungariei, Carol Robert de Anjou şi voievodul muntean Basarab I, unde este reprezentat portul autentic al bărbaţilor, cu cămăşi lungi, strânse la mijloc cu brâu sau centură, iţari, opinci şi căciuli din bucăţi de piele de oaie pe cap.

În mai multe localități din țară,  dar și în București vor fi organizate evenimente dedicate costumului popular românesc. 

”Iubesc tradițiile romanesti și iubesc costumul popular! În anul 2014, în calitate de ministru și deputat de Timișoara am inițiat  instituirea legii costumului tradițional din România. Din 2015 exista legea sș in fiecare an, în a doua duminică a lunii mai sărbătorim Costumul tradițional din România!
Invit timișenii în acest an la Giroc! Vom participa la slujba duminicală  și apoi vom viziona o expoziție de costume! Să ne iubim tradițiile, cultura, simbolurile românești! Doar așa ne vom indentifica în lumea globală ca națiune”a transmis europarlamentarul Maria Grapini.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share