Să ne mândrim cu PARCUL NAȚIONAL RETEZAT

24 MAI  fost declarată ZIUA EUROPEANĂ A PARCURILOR NAŢIONALE.
Suntem cu toţii conştienţi de necesitatea conservării mediului natural.
Ariile protejate reprezintă din acest punct de vedere un instrument-cheie pentru dezvoltarea durabilă, prin rolul lor în susținerea şi menţinerea ecosistemelor. Cea mai însemnată comoară naturală în ținuturile hunedorene a fost și a rămas Masivul Retezat.
În 1933, profesorul Alexandru Borza, unul dintre cei mai mari naturaliști români, afirma despre Retezat că este, din toate punctele de vedere, geologic și geografic, botanic și zoologic, precum și că rezervație de vânătoare, un tărâm sfânt pentru știință, un monument sacru al naturii. Și cuvintele naturalistului de atunci sunt valabile și azi.
Pentru toate aceste motive, în urmă cu peste 85 de ani, s-a constituit, în județul Hunedoara, una dintre cele mai vechi arii protejate din România: Parcul Național Retezat. Parcul Retezat a fost primul parc național din România.
De-a lungul timpului, i-au fost alăturate alte 13 parcuri naționale, 14 parcuri naturale și Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Parcurile și ariile naturale protejate nu numai că ne protejează resursele naturale valoroase, dar mai au și altă misiune importantă, aceea de a ne păstra în legătură cu natura. Pe baza acestei legături permanente, putem înțelege un alt fapt evident și anume că protecția, conservarea și ocrotirea mediului natural este sigura noastră garanție pentru un viitor mai bun.
Există mai multe efecte ale dezvoltării economice globale care susțin puternic ideea că a lupta pentru protecția mediului și a crea un mediu mai bun reprezintă obiective prioritare pentru orice guvern responsabil.
De exemplu, poluarea aerului din mediu poate cauza formarea ploilor acide. Un alt efect indirect este încălzirea globală datorată defrișărilor iresponsabile, ilicite sau ilegale. Prin urmare, mediul ar trebui protejat mai mult pentru o viață mai bună în viitor.
”Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată și într-o Europă din ce în ce mai urbanizată, trebuie să recreăm mai multe oportunități pentru ca oamenii să se reconecteze la natură și să revină la plăcerea de a respira și explora în aer liber. Să se poată bucura mereu și în anii ce vin de frumusețea magică a muntelui, prețuindu-I pentru ceea ce a reprezentat mereu în istoria poporului român, respectându-i legile scrise și nescrise, învățându-i și pe tinerii de azi adevărata valoare a unui mediu natural curat, importanța conservării și protejării lui” a ținut să trasmită deputatul  Viorel Sălan.
În acest an, Administrația Parcului Național Retezat împreună cu Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina serbează Ziua Europeană a Parcurilor – Noua Generație prin desfășurarea de activități de informare – conștientizare în perioada 23 – 24 Mai.
Creșterea fără precedent a numărului de vizitatori ca urmare a relaxării restricțiilor la nivel național împotriva COVID-19 din vara anului 2020 și impactul antropic negativ asupra biodiveristății din ariile naturale protejate pe care le administrăm au demonstrat încă o dată cât este de important să avem un public informat corect.
În data de 24 Mai 2021, Administraţia Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina împreună cu Administrația Parcului Național Retezat continuă activitățiile de informare din cadrul Zilei Europene a Parcurilor, de această dată în cadrul Școlii Gimnazială Pui, unde vom ne vom întâlni cu elevii care vor afla mai multe despre importanța conservării ecosistemelor, habitatelor și speciilor din ariile naturale protejate.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share