13/06/2021

” SĂ NE RIDICĂM ÎMPOTRIVA EXTREMEI DREPTE”

Pe 16 mai 2021, comunitățile de romi din Europa vor aprinde focuri pentru a marca 77 de ani de la răscoala romilor din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. În acea zi din 1944, prizonierii romi ai așa-numitului Zigeunerlager din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, după ce au auzit de lichidarea iminentă a tuturor celor din lagăr, s-au ridicat împotriva gărzilor naziste înarmați doar cu ciocane, târnăcoape și lopeți. Ca urmare a sfidării lor, niciun rom nu a murit în camerele de gazare în acea zi.
Revolta romilor împotriva naziștilor este singura răscoală înregistrată la Auschwitz și este acum comemorată pe scară largă ca Ziua Rezistenței Romilor.
Anul acesta, pe 16 mai, romii se reunesc  pentru a se opune valului în creștere al extremei drepte și al urii peste tot în Europa, dar și în lume.
Inspirați de curajul strămoșilor noștri care s-au ridicat împotriva naziștilor în cele mai oribile și lipsite de speranță condiții,  ei organizează ”Săptămâna Transnațională a Rezistenței Romilor” în perioada 9-16 mai, într-o serie de activități și evenimente online și offline. Activitățile comemorative vor atinge apogeul duminică, 16 mai, la ora 17:00 (16:00 CET), cu marșuri locale de rezistență a romilor, organizate în inimile comunităților din România și din Europa.
”Europa trebuie să lase în urmă istoria sa întunecată de opresiune, rasism și genocid. Nazismul și fascismul sunt adesea văzute ca fiind aberații în istoria europeană, dar în perioade de criză, când populiștii și militanții de extremă dreaptă se ridică la putere, istoria adesea se poate repeta.
La alegerile recente din toată Europa am văzut că discursurile de ură, instigările la violență împotriva romilor și utilizarea simbolurilor urii cresc periculos.
Pe 16 mai, sub o temă comună „să ne ridicăm împotriva extremei drepte”, cerem liderilor țărilor noastre dar și conducerii Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că cei peste 12 milioane de romi care trăiesc în Europa sunt protejați. De asemenea, cerem tuturor romilor care ne aud chemarea să ni se alăture pentru a demonstra tuturor rezistența istorică a romilor în fața oricărei amenințări la adresa comunităților, valorilor și culturii noastre. Activiștii, membrii familiei și prietenii se vor aduna pentru a-și aminti de luptătorii din rezistența romilor, aprinzând simbolic focuri pentru a dovedi că focul poate vindeca, inspira, unifica și purifica. Procedând astfel, vom revendica în mod activ forța elementară a focului din ura crematoriului de la Auschwitz și vom aprinde o nouă hotărâre de a lucra împreună pentru dezvoltarea comunităților noastre!
Marșul este organizat sub o temă comună, aceea de a aprinde flăcările rezistenței împotriva urii, a naționalismului în creștere și a populismului. Pentru a ne opune creșterii partidelor și mișcărilor ultra-naționaliste de extremă dreaptă din Europa, ne vom aduna afară pentru a flutura steagul romilor și pentru a aprinde focuri ca simbol al faptului că suntem hotărâți să menținem vie flacăra Rezistenței romilor.
Alăturați-vă nouă de Ziua Rezistenței Romilor, duminica viitoare la ora 17:00 în comunitatea din care faceți parte!” se arată în mesajul celor de la ARESEL.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share