13/06/2021

Salvează mâncare azi, pentru mâine sănătos !

Ziua mondială a siguranţei alimentare este marcată anual pe 7 iunie, pentru a atrage atenţia, a inspira acţiuni şi a ajuta la prevenirea, detectarea şi gestionarea riscurilor alimentare, scrie site-ul https://www.who.int/.

Tema din 2021 este „Salvează mâncare astăzi, pentru un mâine sănătos”, vrând să sublinieze faptul că producţia şi consumul de alimente sigure au beneficii imediate şi pe termen lung pentru oameni, planetă şi economie. Recunoaşterea legăturilor sistemice dintre sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor, a mediului şi a economiei va ajuta la satisfacerea nevoilor viitorului.
Decizia privind marcarea anuală, la 7 iunie, a unei zile mondiale a siguranţei alimentare a fost luată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în decembrie 2018 (Rezoluţia 73/250), recunoscând astfel povara globală a bolilor provocate de alimentaţie, care afectează persoanele de toate vârstele, în special copiii sub 5 ani şi persoanele care trăiesc în ţări cu venituri mici, informează https://www.un.org/.
În 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat o decizie referitoare la consolidarea eforturilor privind siguranţa alimentelor, pentru a reduce povara bolilor de origine alimentară. OMS şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) facilitează în comun respectarea Zilei Mondiale a Siguranţei Alimentare, în colaborare cu statele membre şi alte organizaţii relevante. Păstrarea alimentelor în siguranţă este un proces complex care începe la fermă şi se încheie cu consumatorul. Trebuie avute în vedere toate etapele lanţului alimentar, de la producţie, recoltare şi depozitare până la preparare şi consum. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) este singura organizaţie internaţională care supraveghează siguranţa alimentelor de-a lungul tuturor aspectelor lanţului alimentar, mai notează site-ul https://www.un.org/.
Siguranţa alimentară ar trebui să fie o responsabilitate comună împărţită între guverne, producători şi consumatori, fiecare având un rol de jucat, pentru a ne asigura că alimentele pe care le consumăm sunt sigure şi sănătoase. Prin Ziua Mondială a Siguranţei Alimentare, OMS lucrează la integrarea siguranţei alimentare în agenda publică şi la reducerea poverii bolilor de origine alimentară la nivel global.
Din punct de vedere statistic, după decenii de declin constant, foametea a început din nou să crească din 2015.

De asemenea, se estimează că 821 de milioane de oameni din lume au suferit de foame în 2018. În acelaşi timp, potrivit raportului „The State of Food Security and Nutrition in the World 2019”, supraponderalitatea şi obezitatea continuă să crească în toate regiunile lumii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share