Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sărbătorea tradițională Tudorița sau Paștele Cailor

Sărbătorea tradițională Tudorița sau Paștele Cailor – Tradiție și iubire de Dragobete,  sărbătoare intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România.

 

Primăria Muncipiului Târgoviște alături de Teatrul Municipal Tony Bulandra și împreună cu Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște organizează sâmbătă, 24 februarie 2018.

Sărbătorea tradițională Tudorița sau Paștele Cailor

Comunitatea bulgară din Târgoviște este una dintre cele mai vibrante din România, iar Teatrul Tony Bulandra a avut mereu o relație de strânsă prietenie cu ea, motiv pentru care s-a implicat în organizarea evenimentului care are loc în fiecare an la Târgoviște, mai precis în cartierul Sârbi. Obiceiul este păstrat de locuitori încă de la constituirea comunităţii. Este o sărbătoare a anunțării primăverii și a începutului muncilor agricole. Are loc mereu în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, despre care se zice că avea puterea de a se metamorfoza în cal. De la numele lui şi denumirea de ,,Tudoriţa”. Femeile coc pentru această ocazie un aluat special, pe care îl taie în forma unor figurine ecvestre ce urmează să fie sfințite în timpul slujbei.

Programul zilei este unul încărcat, după cum urmează:

  • 10:30 Primirea invitaților
  • 11:30 Deplasarea cu căruțele la Biserica Sf. Nifon
  • 12:00 Slujba religioasă urmată de sfințirea cailor și a grădinarilor
  • 13:30 Parada cailor și întreceri hipice
  • 14:30 Spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale (bulgară, greacă, armeană)
  • 16:30 Socializare la Sediul Asociației ZAEDNO
  • 16:30 Spectacol de teatru pentru copii „Năzdrăvăniile lui Păcala”, producție a Teatrului Tony Bulandra (reprezentația are loc în sala Matei-Voievod)
  • 19:00 Premiera spectacolului „Nunta lui Figaro” în regia lui Mc Ranin (sala Teatrului Tony Bulandra) cu ocazia manifestării ”Sărbătorea tradițională Tudorița sau Paștele Cailor”

Urmăriși secvențe din spectacol:

Astfel, în ziua de 24 februarie, de Dragobete, târgoviștenii sărbătoresc tradiția și iubirea!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share