Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sărbători creștine: Nașterea Maicii Domnului, 8 septembrie

nasterea_maicii_domnului_0

În fiecare an, pe 8 septembrie, creştinătatea prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului sau „Sfânta Marie Mică”, cum mai este numită în popor. Este prima sărbătoare importantă a anului bisericesc, care începe la data de 1 septembrie. Potrivit tradiţiei praznicul Naşterii Sf. Fecioare Maria marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă.

Bătrânii spun că în această zi, rândunelele pleacă în ţările calde, insectele încep să se ascundă în pământ, iar frigul toamnei începe să-şi facă simţită prezenţa.
În această zi, Biserica ne îndeamnă să ne oprim şi să medităm puţin la unul din momentele istoriei mântuirii neamului omenesc, respectiv la pregătirea Maicii Domnului pentru slujirea ei unică de mamă a lui Dumnezeu. Dar, ca să slujeşti ceva trebuie mai întâi să exişti, respectiv să te naşti înainte de toate.

Ştiţi voi cine-i Maica Domnului?

„Când vezi icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos în braţe, tu ştii ce vezi acolo? Cerul şi pământul! Cerul este Hristos, Cel mai presus de ceruri; Ziditorul cerului şi al pământului; şi Maica Domnului reprezintă pământul, adică toate popoarele de pe faţa pământului, că ea este din neamul nostru. Este din seminţie împărătească şi arhierească.
Braţele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decât umerii heruvimilor şi ale preafericitelor tronuri. Deci pe cine ţine Fecioara Maria în braţe? Voi ştiţi pe cine ţine? Pe Cel ce a făcut cerul şi pământul şi toate cele văzute şi nevăzute. Ştiţi voi cine este Maica Domnului şi câtă cinste, câtă putere şi câtă milă are? Este mama noastră, că are milă şi de săraci şi de văduve şi de creştini…

(…)Şi câte miliarde de suflete care au credinţă şi nădejde în Maica Domnului vor trece uşor vămile văzduhului şi din moarte la viaţă, pentru că au cinstit-o pe Maica Domnului”. (Părintele Cleopa, „Ne vorbește părintele Cleopa”/ doxologia.ro.

“Daca cele noua cete ale ingerilor ar cadea din cer si ar deveni demoni, daca toti oamenii ar deveni rai, daca toate fapturile, cerul, luminatorii, preotii, animalele s-ar lepada de Dumnezeu,toate aceste rele ale fapturilor, comparate cu plinatatea Sfinteniei Nascatoare de Dumnezeu nu ar fi posibil sa-l intristeze pe Dumnezeu. Deoarece numai Stapana noastra, Nascatoarea de Dumnezeu a fost in masura sa-l multumeasca pe Dumnezeu in toate. Numai aceasta stand intre Dumnezeu si oameni, pe Dumnezeu L-a facut Fiul omului, iar pe oameni i-a facut fii ai lui Dumnezeu. Fara mijlocirea ei, nimeni, nici inger, nici om, nu poate sa se apropie de Dumnezeu, deoarece numai ea singura este granita unica intre firea cea creata si cea necreata. Numai ea este dumnezeu, imediat dupa Dumnezeu si este asezata pe locul doi, dupa Sfanta Treime, ca fiind Maica adevarata a lui Dumnezeu. Aceasta singura este nu numai camara tezaurului intregii bogatii a Dumnezeirii, ci si cea care imparte tuturor, ingerilor si oamenilor, toate darurile duhovnicesti si dumnezeiesti si stralucirile cele mai presus de fire, pe care Dumnezeu le daruieste creatiei. Si nu este cineva care sa o cheme cu credinta si sa nu fie ascultat cu milostivire. Insusi Fiul lui Dumnezeu si Fiu iubit al Fecioarei a dat pe Maica Sa mama noua tuturor si aparatoare pentru a ne ajuta la mantuire.Ea singura L-a iubit fara asemanare mai mult decat toate. Numai ea mai mult decat toate s-a supus vointei Lui. Caci numai ea s-a facut vas incapator si primitor de toate cele firesti, voite si suprafiresti daruri, imparite de Dumnezeu intregii zidiri. Pe scurt, ea s-a facut o a doua lume, incomparabil mai buna decat toata lumea vazuta si inchipuita. Era deajuns pentru a slavi totdeauna pe Facatorul din frumuseata si bogatia darurilor ei, mai mult decat zidirea totului.

Nascatoarea de Dumnezeu din cele zise se aseamana, cum zice Sf. Grigorie al Tesalonicului,in “Cuvantul I la Botez si in Cuvantarea la Nasterea lui Hristos”, cu livada plantata pentru a da pomi si care mai incolo dau rod; tot astfel lumea vazuta si fizica in intregime, a fost facuta in acest scoppentru Doamna Nascatoare de Dumnezeu, iar Ea s-a nascut pentru Domnul nostru Iisus Hristos.

Astfel s-a implinit sfatul cel de demult si intaiul scop al lui Dumnezeu, caci toate s-au incheiat in Hristos, s-a unit zidirea cu Ziditorul, nu in modul firesc, nu prin invoire, nici dupa har, ci dupa Insusi Ipostaza Dumnezeiasca, cea mai inalta treapta a unirii, si nu va mai fi una mai inalta.” (Sfantul Nicodim Aghioritul, Razboiul Nevazut-cuvantul-ortodox.ro)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share