06/12/2021

Scandal la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) din București

Astăzi, la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA), unitate de publică de interes național aflată în subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a avut loc un protest spontan al salariaților față de decizia de numire a unui director din afara instituției și implicit înlăturarea funcționarilor publici care au semnalat încălcări grave ale legii.

Președintele ANSVSA, dr Robert Chioveanu, ajuns la fața locului, a acționat cu violență, rupând afișele și pancardele salariaților, chiar bruscând câteva persoane. Salariații au chemat poliția și au depus plângere.  (LINK VIDEO)

ANSVSA, la această dată, încearcă numirea la conducerea IDSA a unei persoane din afara instituției care nu deține competențele necesare, în locul promovării, în condițiile legii, a unui specialist din interiorul institutului, care să dețină cunoștințele și experiența necesară și relevantă în activitățile de diagnostic de laborator. Trebuie să ținem cont că IDSA este instituție de referință în raport cu Comisia Europeană, fiind singura instituție din România abilitată pentru diagnosticarea și/sau confirmarea bolilor majore (pestă porcină africană, gripa aviară, salmoneloze, boala vacii nebune etc), și având un rol vital în combaterea bolilor grave din România. În ultimii ani, mai exact din anul 2015, conducerea acestei instituții a fost asigurată în condiții de provizorat, prin interimat, prelungit de ANSVSA cu intervale de câte 30 zile, existând și perioade în care nimeni nu a avut drept de semnătură ca reprezentant – ordonator de credite.
Suspiciunea salariaților este că numirea unui director din afara instituției are legătură cu semnalarea unor încălcări ale legii de către conducerea interimară și specialiștii din instituție, prin exprimarea suspiciunii de înlocuire a unor probe într-un buletin de analiză pentru pesta porcină și efectuarea retestării (detalii).

Sindicatul din cadrul IDSA și Federația Sindicală a Medicilor Veterinari au făcut demersuri repetate la instituțiile statului, ANSVSA și Guvernul României pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Institutul de Diagnostic și Sănătate a Animalelor – IDSA, prin asigurarea unui cadru managerial stabil și competent și pentru apărarea prestigiului profesional al speciliștilor din structurile ANSVSA.

”Având în vedere aceste aspecte, comportamentul inadecvat al dl. Robert Cioveanu, Președinte –Secretar de Stat al ANSVSA, CNS Cartel ALFA consideră că se impune demisia sa sau în lipsa ei, eliberarea de urgență a acestuia din funcția ocupată”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share