Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Schimbarea a ajuns și în Republica Moldova

 Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut ieri  o întrevedere cu membrii delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, eurodeputații Siegfried Mureșan, Ramona Strugariu, Vlad Nistor și Maria Grapini, care se află într-o vizită la Chișinău. Șefa statului le-a mulțumit pentru tot sprijinul acordat țării noastre de instituțiile europene atât în contextul pandemiei de COVID-19, cât și ca răspuns la criza gazelor.

Discuțiile cu europarlamentarii s-au referit la prioritățile Republicii Moldova în relația cu UE, Președinta Maia Sandu reiterând că integrarea europeană rămâne o prioritate cheie pentru noi. „Cetățenii Republicii Moldova au dat un semnal puternic că vor să vadă acasă o democrație europeană, iar noi vom continua reformele pentru a asigura acest lucru”, a declarat președintele Maia Sandu.

La finalul întrevederii, Președinta Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare” eurodeputatului Siegfried Mureșan, președinte al Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova. Distincția de stat i-a fost acordată în semn de apreciere pentru susținerea obiectivului de integrare europeană a țării noastre și a eforturilor de consolidare a proceselor democratice în Republica Moldova. „De mai mulți ani, Siegfried Mureșan este un prieten de încredere și un promotor al intereselor țării noastre în instituțiile Uniunii Europene, iar astfel ne ajută să construim o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri”, a spus președinta Maia Sandu în cadrul ceremoniei de acordare a distincției.

Există astăzi o majoritate a Partidului Acțiune și Solidaritate în Parlamentul Republicii Moldova care dorește reformarea și modernizarea statului.

”Am avut discuții la Chișinău și cu reprezentanții majorității parlamentare. Le-am transmis colegilor noștri din Parlamentul Republicii Moldova că se pot baza oricând pe sprijinul nostru pentru implementarea reformelor. Faptul că există acum la Chișinău o majoritate parlamentară stabilă, sigură, transparentă, care a anunțat o agendă clară în direcția reformelor, reprezintă o veste bună atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Uniunea Europeană.  Am subliniat cât de importantă este intensificarea cooperării dintre Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova. Un prim pas în acest sens a fost făcut în urmă cu câteva zile când a fost semnat la Bruxelles Memorandumul de Înțelegere privind activitățile de sprijin pentru democrație între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova.  De asemenea, i-am felicitat pe colegii din Parlament pentru toate proiectele de lege adoptate până acum în Parlament și pentru progresele deja realizate în ceea ce privește reformele, în special în domeniul justiției” a transmis europarlamentarul hunedorean Sigfried Mureșan.

La rândul său, europarlamentarul Maria Grapini  a trasnmis că a avut o zi plină, de Ziua Națională, care a fost sărbătorită la Chișinău  alături de frații din Republica Moldova. ” Am avut o zi plină de evenimente, 14 ore de muncă.  Noi, cei Parlamentul European și vom fi mereu alături de moldoveni,  pentru a pune în practică memorandumul semnat recent ” a transmis europaramentarul român.

Aceasta a fost prezentă la întâlnirile de la Chișinău  îmbrăcată cu o frumoasă ie  românească, pentru a cinsti așa cum se cuvine Ziua Națională, dar, și din repsect pentru portul nostru național, pe care, ar trebui să-l purtăm ori de câte ori, avem ocazia.

Un Memorandum de înțelegere între Parlamentul R. Moldova și Parlamentul European a fost semnat luni, 29 noiembrie, de șeful Legislativului, Igor Grosu, și președintele Parlamentului European, David Sassoli. 

Potrivit unei note informative a Parlamentului European, „documentul va servi ca bază pentru o cooperare calitativ nouă și vine să susțină agenda trasată la Chișinău-de consolidare a cursului de integrare europeană și apropiere de Uniunea Europeană”.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share