Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Școala de vară la cetățile dacice din Munții Orăștiei

A început Școala de vară ArheoArhitectura – Cetățile dacice din Munții Orăștiei, un eveniment realizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

Deschiderea oficială a școlii de vară a avut loc  în cetatea dacică de la Costești.
Până în 18 iulie, în munții Orăștiei, studenți de la specializările Arheologie și Arhitectură vor desfășura o serie de activități specifice domeniilor de studiu și vor asista la prelegeri privind colaborarea interdisciplinară.

Programul este gândit în așa fel încât să-i ajute pe viitorii specialiști să-și fixeze și să-și completeze cunoștințele, dar și să participe direct la organizarea unor evenimente privitoare la protejarea, conservarea şi promovarea monumentelor antice din Munţii Orăştiei. Școala de vară se va desfășura în teren, în cetățile dacice, cât și în Baza Didactică, Arheologică şi de Cercetări Interdisciplinare „Hadrian Daicoviciu” – Grădiştea de Munte a Universităţii Babeş-Bolyai.
Evenimentul este organizat de către Institutul Naţional al Patrimoniului, Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie) Cluj-Napoca și Asociaţia Monumentum, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Campania arheologică a anului 2020 de la Sarmizegetusa Regia a scos în evidență descoperirile făcute pe   pe terasa a IX-a, din zona sacră a orașului antic. Acolo, în ultimii patru ani au fost făcute descoperiri importante pentru completarea ansamblului monumental al Sarmizegetusei, pentru cronologia și, în general, istoria sitului. În anii anteriori, a fost scoasă la lumină o alee, desprinsă din marele drum ceremonial, pavată cu dale de calcar, andezit și gresie aranjate în diverse combinații. Tehnica de amenajare este, deocamdată, unică în lumea dacică. Un alt rezultat foarte important este punerea în evidență a rămăşițelor unui templu de tip aliniament (necunoscut până acum) care era format din cel puţin 5 șiruri a câte 12 coloane. De asemenea, a fost verificat zidul de susținere a terasei a IX-a, din prima sa fază de existență. Bunul mers al cercetărilor din ultimii patru  ani a fost asigurat de finanțarea Consiliului Județean Hunedoara, fiind cofinanțate de către Ministerul Culturii.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share