Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Școala de vară la Muzeul Municipiului Bucureşti – programe speciale pentru copii

Vacanţa mare la Muzeul Municipiului Bucureşti – programe speciale pentru copii

Muzeul Municipiului Bucureşti dedică lunile iulie şi august celor mici, curioşi să afle răspunsuri la multele întrebări pe care le au, dar şi pregătiţi pentru activităţi de lucru manual, desen, modelaj în lut şi experimente, alături de alţi copii de vârsta lor, afară, în curţile interioare ale muzeelor MMB. Fie că învaţă să realizeze o pagină de bandă desenată, fie că ascultă poveşti, că fac experimente sau că pătrund în spaţiul muzeal în care pot admira diferite exponate, cei mici pleacă fericiţi. Muzeele sunt medii educaţionale importante, cu un potenţial de învăţare considerabil. Colecţiile expuse în muzeele din structura MMB oferă copiilor o legătură tangibilă cu timpul, locurile, evenimentele sau oamenii de astăzi şi din trecut, permiţându-le să experimenteze evoluţia istoriei umane şi a patrimoniului cultural.

Amintiri din copilărie la Casa Filipescu-Cesianu

Şcoala de Vară la MMB începe anul acesta cu programul “Amintiri din copilărie – de la Ion Creangă la Harry Potter”, susţinut de Daniela Mişcov – Asociaţia Artelier D, în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, sub forma unei tabere urbane în aer liber, în curtea Casei Filipescu-Cesianu. Atelierele sunt inspirate de cărţile despre copilărie ale unor autori cunoscuţi, Ion Creangă şi J.K. Rowling, studiaţi în ciclul primar şi gimnazial. Programul unei zile cuprinde trei ore, de la ora 10.00 la 13.00, iar calendarul este structurat în jurul a patru teme:

“Şcoala şi cărţile”, vineri 2 iulie 2021 şi sâmbătă 3 iulie 2021

“Jocuri şi aventuri”, vineri 9 iulie 2021 şi sâmbătă 10 iulie 2021

“Oameni şi lucruri”, vineri 16 iulie 2021 şi sâmbătă 17 iulie 2021

“Geografie şi natură”, vineri 23 iulie 2021 şi sâmbătă 24 iulie 2021

“Caravana muzeelor în benzi desenate” la MMB

“Caravana muzeelor în benzi desenate” începe sâmbătă, 17 iulie 2021, la Palatul Suţu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2). Apoi, Caravana va călători şi la Muzeul Theodor Aman (Str. C.A. Rosetti nr. 8), la Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (Str. 11 lunie, nr. 36-38), Muzeul Dr. George Severeanu (Str. Henri Coandă nr. 26), Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck (Str. Vasile Alecsandri, nr. 16) şi la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr 151). Atelierele de bandă desenată din “Caravana muzeelor” vor avea loc în zilele de sâmbătă, mai precis pe 17 şi 31 iulie, pe 7 şi 14 august, şi pe 4 şi 11 septembrie 2021, de la ora 11.00 la 12.30. Copiii vor învăţa, alături de autorul Mihai Ionuţ Grăjdeanu, să realizeze o pagină de bandă desenată cu câte două sau mai multe cadre, cu unul sau mai multe personaje, respectând un fir epic şi dând naştere unei poveşti cu episoade scurte, care va fi legată de patrimoniul muzeului care găzduieşte atelierul.

Ateliere de reciclare creativă la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului Bucureşti invită copiii la o serie de ateliere speciale de lucru manual, folosind materiale reciclabile şi/sau de origine naturală, în zilele de duminică 18 şi 25 iulie 2021, 1 şi 15 august 2021, de la 11.00 la 12.30.

La atelierele de reciclare creativă de la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1) copiii vor lucra cu hârtie, vor desena, decupa, lipi şi, nu în ultimul rând, vor folosi materiale reciclabile.

“În vizită la Cecilia Cuţescu Storck”

Asociaţia Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti propune copiilor, în data de 21 iulie 2021, un atelier inedit la Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck. Atelierul are două teme, în funcţie de grupa de vârstă a participanţilor, după cum urmează:

21 iulie, de la ora 10.00. Atelier I: “Poveşti din grădina Ceciliei”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani la Muzeul Storck.

Cecilia este una dintre primele artiste românce, iar Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck a fost casa ei. Copiii vor asculta poveşti şi vor lucra în atelierul artistei.

21 iulie, de la ora 12.30. Atelier II: “Nesupusele artiste: Cecilia Cuţescu Storck”. Atelier pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 12 ani.

Cine au fost primele artiste românce şi cum au reuşit ele să se impună într-o lume artistică masculină? Ce a făcut aşa de important în artă Cecilia, încât a rămas în istoria artei româneşti? Copiii sunt invitaţi să-i afle povestea acasă la ea, în sălile Muzeului Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck.

Ateliere de istorie urbană la Casa Filipescu-Cesianu

Atelierele vor avea loc în zilele de miercuri 4, 11, 18 şi 25 august 2021, orele 11.00-12.30, în mansarda Casei Filipescu-Cesianu. Copiii vor putea afla detalii interesante despre istoria oraşului, arhitectură, arte decorative şi patrimoniul expus la Muzeul Vârstelor. Fiecare atelier va avea o activitate creativă asociată temei prezentate în ziua respectivă.

Atelierele vor fi susţinute de istoricul Alina Havreliuc, de la Asociaţia Istoria Artei.

Miercuri 4 august 2021, 11.00-12.30 – “Ce este casa”

Miercuri 11 august 2021, 11.00-12.30 – “Povestea meseriilor”

Miercuri 18 august 2021,11.00-12.30 – “Povestea primarilor şi a mijloacelor de transport”

Miercuri 18 august 2021, 11.00-12.30 – “Ritualul meselor de altădată”

“Anatomia corpului uman pentru copii” la Palatul Suţu

În zilele de 19 şi 26 august 2021, Asociaţia Learning by Teaching şi MMB vor organiza programul educativ “Anatomia corpului uman pentru copii”, care se va desfăşura la Palatul Suţu. Pornind de la obiectele de patrimoniu din Palatul Suţu, participanţii vor descoperi corpul uman. Pe parcursul celor două ore, copiii vor avea ocazia să afle mai multe despre expoziţia tematică “De la anatomia artistică la opera finită”, dar şi despre obiectele din expoziţia “Timpul oraşului”.

19 august, ora 10.30. Atelier I: “Atlasul corpului uman”

26 august, ora 10.30. Atelier II: “Ce simţi?”

“Aventuri în Epoca de Piatră”

Acest atelier propune o explorare în detaliu a vieţii omului neolitic pornind de la expoziţia tematică “Civilizaţia Gumelniţa. Viaţa în sud-estul României acum 6500 de ani”, deschisă la Palatul Suţu. Atelierul este structurat în două întâlniri a câte o oră jumătate fiecare, în zile diferite, după cum urmează:

20 august, ora 11.00. Atelier I: “Din pământ, din iarbă verde”

Folosind modele ajutătoare, copiii îşi vor construi din lut propria casă în miniatură, imaginându-şi cum ar fi fost să aibă o astfel de locuinţă neolitică.

27 august, ora 11.00, Atelier II: “Chip de lut”

Inspiraţi de obiectele din lut care se află în expoziţie, copiii vor modela şi vor decora o figurină antropomorfă sau zoomorfă.

Pentru înscrieri şi detalii referitoare la fiecare program din “Şcoala de Vară la MMB”, părinţii sunt rugaţi să trimită un e-mail la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro.

Înscrierile se fac de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-15.00, în limita locurilor disponibile. Participarea se face numai pe bază de înscriere şi conform categoriei de vârstă indicată în descrierea fiecărui program.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share