25/01/2021

Se pregătesc 2 miliarde de doze de vaccin pentru europeni

Într-o intervenție online cu mai mulți europarlamentari, comisarul european pentru Sănătate,  Stella Kyriakides, a făcut o analiză pertinentă a situației epidemiologice la nivel european, cu raportări de cazuri în creștere,  în aproape toate statele membre. Vaccinurile sunt disponibile în toate cele 27 de state membre, ele sunt eficiente  și se pregătesc alte două miliarde de doze,  pentru cei 500 de milioane de europeni.
„A fost un an dificil pentru noi toți. Vreau să vă dau câteva informații referitoare la situația epidemiologică. Se raportează cazuri în creștere aproape în toate statele membre. Deși internările și numărul de pacienți la ATI a rămas destul de stabil, numărul de cazuri pozitive este în creștere. Incidența ultimelor 14 zile a rămas foarte ridicată. Nu am văzut încă efectele vacanțelor de Crăciun și Anul Nou. În următoarele săptămâni, cu siguranță, cazurile vor crește. Nu există niciun motiv ca să se poată relaxa măsurile în vreun fel. Apariția unor mutații ale virusului trebuie urmărită îndeaproape. Se sugerează că este o formă mult mai contagioasă. Dacă se continuă așa, vom avea și mai multe cazuri.
În ceea ce privește felul în care începem anul 2021, ne aflăm în continuare într-o stare foarte critică.
Partea pozitivă e că numai acum câteva luni nimeni nu își va putea imagina că vom avea un vaccin eficient, iar acum avem două vaccinuri disponibile.
Este puterea Europei care se vede.
Dacă am lucrat împreună, am putut susține companiile foarte devreme în cercetarea lor. Vaccinurile sunt disponibile între toate cele 27 state membre. Cetățenii din fiecare colt al Europei se pot vaccina. Găsirea unui vaccin nu va fi glonțul de argint și nu va rezolva tot. Noi, Comisia Europeană, am început devreme acest proces, în mai 2020 . Avem șase vaccinuri pe rol, iar dacă toate vaccinurile sunt de succes, vom avea 2 miliarde de doze pentru cei 500 de milioane de europeni.Capacitatea de vaccinare a statelor membre lasă de dorit în unele cazuri. Mai este o problemă și de capacitate de producție. Vaccinurile sunt eficiente, trebuie să arătăm răbdare să ne protejăm unii pe alții. Am ales împreună cu statele membre să urmărim proceduri pentru garantarea autorizărilor care să protejeze cetățeanul european. Ne mișcăm foarte repede pentru că suntem contra cronometru. Legat de transparența contractelor semnate, se știe public cu ce companii negociem. Există clauze de confidențialitate doar odată ce vor fi finalizate contractele sau dacă companiile sunt de acord. În ceea ce privește certificatele de vaccinare, analizăm cu statele membre diferite opțiuni pentru a ne asigura că ele pot fi folosite la nivel global. Strategia de vaccinare este o poveste de succes, dar și o soluție ad-hoc. Pe viitor, nu putem reacționa la probleme pe măsură ce apar. Trebuie să avem o uniune a sănătății pe viitor pentru a fi pregătiți, ” a declarat comisarul european pentru Sănătate. 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share