Serbările naționale de la ȚEBEA- Patriotismul Crăișorului Munților ar trebui să ne trezească  pe toți!

Mii de români patrioți sunt aşteptaţi duminică, 11 septembrie, la Serbările Naţionale de la Ţebea, în care va fi omagiat Avram Iancu. Evenimentul va debuta cu un ceremonial religios, la biserica din localitate, unde se află şi Complexul istoric şi mormântul lui Avram Iancu.

 Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. „Crăişorul Muntilor” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea.

Serbările Naționale de la Țebea au ca scop omagierea marelui erou național Avram Iancu, precum și promovarea complexului de monumente.
Pantheonul Moților este, probabil, cel mai reprezentativ pentru comemorarea eroilor căzuți în luptele pentru libertate și apărare ale poporului român.
În acest complex se află mai multe obiective care amintesc de vremurile glorioase de luptă ale moților împotriva nedreptății sociale, pentru eliberare și unitate națională.
Cimitirul de la Țebea este închinat martirilor Revoluției Române din Transilvania, eroilor Războiului de Independență a României și celor din Primul și al Doilea Război Mondial. Sâmbătă, 10 septembrie, un sobor de ierarhi în frunte cu Mitropolitul Ardealului va oficia slujba de sfințire a noii picturi a Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” de la Țebea, comuna Baia de Criș, în curtea căreia odihnește Eroul Național Avram Iancu.
Duminică, de la prima oră va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.30 va începe ceremonialul public și slujba de pomenire a marelui Erou Național.
La eveniment sunt așteptați președintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, președintele Senatului și Camerei Deputaților, europarlamentari, veterani de război, asociații patriotice, partide, etc.
”De Avram Iancu avem nevoie toți, dar și generațiile viitoare. Vin la Țebea cu sufletul deschis și mi-l încarc de încredere. De dincolo de aceasta lume,  Avram Iancu ne transmite încredere și speranță. Patriotismul Crăișorului Munților ar trebui să ne trezească  pe toți! Să ne facă să transformam declarațiile patriotice, în fapte. Așa a făcut Avram Iancu! A făcut, nu doar a declarat dragostea de țară! ” Unicul dor al vieții mele este să-mi vad națiunea mea fericită”! Aceste cuvinte ale marelui patriot Avram Iancu ar trebui să fie cuprinse în juramântul depus de cei aleși să conducă țara! Pentru Avram Iancu, țara a fost mai presus de toate,chiar și mai presus de viața lui. Comemorarea marelui patriot trezește în adevărații români sentimentul mândriei de a aparține unui popor și al unei Patrii milenare. Istoria nu trebuie uitată, trebuie transmisă și trebuie să constituie ghidajul în acțiunea noastră,  ca români. Vin și în acest an la Țebea, să mă înclin în fața mormântului unui mare patriot român, locul REDEȘTEPTĂRII NAȚIONALE ! NU FIŢI ROMÂNI O DATĂ ÎN AN, FIŢI ROMÂNI  PATRIOȚI O VIAŢĂ !!! ALŢII AU MURIT PENTRU CA NOI SĂ TRĂIM, LIBERI, AICI !!!”   ținut să transmită europarlamentarul Maria Grapini.
De la ora 14.30, pe scena de la Țebea vor urca nume importante ale folclorului românesc.
Prin cântecele lor, invitații speciali îi vor aduce un sincer și înălțător omagiu lui Avram Iancu, omul care și-a dedicat viața pentru un crez, acela de a-și vedea națiunea fericită!
https://youtu.be/9Pa6y6SJhhc

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share