Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Silviu Răzvan Necula – Un manager și politician la cumpăna dintre ani

Silviu Răzvan Necula, tânăr antreprenor dar și politician în același timp, are o carte de vizită impresionantă. Face politică din 1999 dar neregăsindu-se în doctrinele celor două partide mari a decis ca din anul 2016 să candideze independent la diferite funcții locale în sudul județului Dâmbovița, la Consiliul Județean, precum și pe listele pentru Camera Deputaților în 2016. Din data de 18.12.2018  a aderat la +PLUS, partidul condus de Dacian Cioloș.

Silviu Răzvan Necula

La cumpăna dintre ani, domnul Necula ne mărturisește

Sărbătoarea Crăciunului m-a ajutat să împac fiorul din sufletul de copil și descoperirea valorilor și a iubirii de semeni cu credința insuflată de bunici, vrednici purtători ai unor tradiții, ce dau înțeles și trăinicie vieții noastre împreună.

A fost un an bun dar si greu pentru toți, a fost un an în care am început să reînvățăm să ne fim alături. Nașterea lui Isus este dintotdeauna un prilej de nesfârșită bucurie pentru toți creștinii din România și din lumea largă. Noi, românii, celebrăm în fiecare an această extraordinară întâlnire a vieții.

Managerul Silviu Răzvan Necula

Ca o analiză profesională a ceea ce a fost și a ceea ce urmează să vină, am dorit să aflăm detalii tehnice din zona pe care o conduce. Am stat de vorbă cu managerul Silviu Răzvan Necula, om implicat în viața rurală, care știe bine cu ce se confruntă agricultura românească și, de asemenea, ce soluții vizează în viitorul imediat.

Oficial Media: Ce reprezintă Asociația Grupul de Acțiune Locală Vlașca de Nord pe care o conduceti?

Silviu Răzvan Necula: GAL Vlașca de Nord  reprezintă soluția concretă, transformarea în realitate a potențialului pe care comunitățile locale îl pot valorifica pentru a se putea înscrie în noua abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul acoperit de GAL și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia.

O.M.: Câteva cuvinte despre teritoriul GAL Vlașca de Nord?

S.R.N.: Teritoriul acoperit de  GAL Vlașca de Nord este aferent unui număr de 5 comune din doua județe, Dâmbovița și Argeș:

  1. Comuna Morteni;
  2. Comuna Răscăeţi;
  3. Comuna Slobozia (Argeș);
  4. Comuna Şelaru;
  5. Comuna Vişina.

GAL Vlașca de Nord este un teritoriu geografic, continuu și omogen cu o suprafață de 300,85 km2, 17.499 locuitori și o densitate a populației de 58,16 locuitori pe km2. Relieful teritoriului este constituit din câmpuri interfluviale, microrelief construit din crovuri, iar clima este una temperat-continentală de tranziție.

O.M.: Care este componența parteneriatului GAL Vlașca de Nord?

S.R.N.: Parteneriatul reunește 24 de membri, după cum urmează:

  • 5 parteneri publici ;
  • 17 parteneri privați ;
  • 2 reprezentanți ai societății civile(2 ONG-uri).

Procentual, GAL Vlașca de Nord are următoarea structură:

  • 20,83% – sector public;
  • 70,83% – sector privat;
  • 8,24% – societate civilă.

O.M.: Ce reprezinta  LEADER, de unde este finantat GAL Vlasca de Nord?

S.R.N.: LEADER este un instrument important pentru România în sporirea dezvoltării economice și sociale a zonelor rurale, reducerea disparităților dintre urban-rural și promovarea incluziunii sociale. Experiența actuală reflectă o capacitate de dezvoltare la nivel local ce nu răspunde în totalitate nevoilor locale, în special în ceea ce privește colaborarea între partenerii publici și privați, iar abordarea strategică trebuie încurajată și dezvoltată prin plasarea acesteia sub responsabilitatea comunității.

Bilanț 2018, proiecte 2019

O.M.: Cum afost anul care tocmai se încheie în aceste zile?

S.R.N.: Anul 2018 a fost un an bun, am ajuns la o  absortie de peste 50% din fondurile alocate -1.323.179 euro. Acesti bani i-am avut impartiti pe 8 masuri, din care 3 pentru publici UAT-uri, si 5 pentru beneficiarii teritoriului GAL din privat si au fost impartiti pe masuri de investitii agricole si neagricole si sprijin forfetar.

O.M: Ce așteptări aveți de la noul an și ce proiecte veți demara în 2019 ?

S.R.N.: Pentru Gal Vlasca de Nord si pentru mine personal anul 2019 va fi un an cu multe proiecte noi și altele aflate deja în desfășurare.

În  primul rând pana pe 15.01.2019 vom depune un proiect pe POCU/AP 4/PI 9.v/OS 4.16. Consolidarea capacității întreprinderilor de economie socială de a funcționa într-o manieră auto-sustenabilă – Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale in parteneriat cu UAT Visina si un formator de formare profesionala in valoare de 3000000 euro unde vom finanta 24 inteprinderi sociale care vor primi intre 55000 si 100000 de intreprindere si se vor infiinta 108 locuri de munca pe regiune sud muntenia adica pe raza a 7 judete.

De asemenea dupa modificarea SDL GAL Vlasca de Nord vom lansa si restul sumei pe care o a vem pe PNDR 2014-2020 pe cele 6 masuri unde mai avem fonduri disponibile.

Ca urmare a lansării în data de 18.12.2018 a apelului pentru propunerea de proiecte nr. 3/2018 Acțiuni de informare pentru fermieri cu privire la măsurile minime de biosecuritate și normele sanitar veterinare în creșterea suinelor  prin accesarea submăsurii 1.2.„Sprijin pentru activităţi demonstrative şi acţiuni de informare” vom depune proiecte in parteneriat cu Liceul tehnologic Dr. C. Angelescu pentru judetele Arges si Dambovita, unde vom accesa suma de 20000 euro pentru informarea a minim 165 fermieri in fiecare judet.

Legat de noua Politica Agricola Comuna 2021-2027 Galul prin mine, prin FNGAL( in luna ianuarie avem AGA pentru alegerea noului CD, presedinte si vicepresedinti zonali, unde voi candida pentru zona sud muntenia),  prin ELARD (organism european unde FNGAL este membru) vom lupta sa avem peste 10% din fonduri pentru LEADER/CLLD, sa gestionam toate fondurile neagricole si de sprijin forfetar doar prin GAL-uri.

E nevoie să ne strângem unul lângă celălalt

O.M.: Un mesaj pentru semenii noștri,acum de Crăciun și de Anul ce bate la ușă.

S.R.N: Mesajul pe care mi-aș dori să îl auzim, să-l urmăm și să îl transmitem mai departe celor din jur și copiilor noștri cu ocazia Crăciunului este acela că, atunci când vremurile par înnegurate, trebuie să ne ridicăm privirea din pământ și să privim în zare cu speranță. Abia atunci vom zări lumina care ne va călăuzi spre o lume mai bună și mai dreaptă. Dar nu e de ajuns doar să privim această lumină.

E nevoie să ne strângem unul lângă celălalt, să ne încurajăm și să ne ajutăm unii pe alții, pentru ca împreună să trecem peste ce e greu, să învingem minciunile și nedreptățile de azi și să începem cu adevărat să construim o țară ca cea pe care au visat-o românii care au murit pentru noi.

Sărbători fericite, dragi români, oriunde v-ați afla!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share