Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Să impui renunțarea la sectorul carbonifer înseamnă să adâncești cu premeditare o criză economică și socială

O coaliție absurdă, constituită adhoc din senatori ai PNL, USR și AUR, subminează posibilitatea ca România să aibă energie proprie, la capacitate maximă, cât mai mult timp. 

Din cauza lor, pentru că s-au abținut la vot, n-a trecut în comisia de specialitate a Senatului amendamentul PSD și UDMR la Legea Decarbonării, propus de senatorul hunedorean Cristian Resmeriță,  care scoatea de pe lista închiderilor Complexul Energetic Paroșeni și prelungea activitatea minelor Lonea și Lupeni care-i asigură cărbunele necesar.

Amendamentele prin care am dorit SĂ SALVEZ Termocentrala de la Paroșeni, dar și SĂ PRELUNGESC activitatea la EM Lonea și EM Lupeni până în 2032, NU AU FOST ADOPTATE de Comisia de energie din Senat. Senatorii PSD și UDMR au votat PENTRU, în timp ce senatorii PNL, AUR și USR au votat ÎMPOTRIVĂ. În concluzie, TERMOCENTRALA PAROȘENI SE ÎNCHIDE!!!” transmite senatorul Cristian Resmeriță. Și cel mai  probabil și această capacitate de producție se va vinde, după o perioadă de timp, așa cum s-a întâmplat cu termocentrala de la Mintia, cu toate că, prin PNRR statul român o putea transforma pe gaz, mai ales că, prin zona UZINEI  trece și conducta BRUA.

 În timp ce în alte state europene se redeschid minele,  la propunerea Ministerului Energiei, guvernul a  aprobat în ședința de guvern din 18 martie a.c.  închiderea minelor neperformante,  așa cum s-a convenit cu cei de la Comisia Europeană. Companiile europene de utilităţi devin din ce în ce mai dependente de cărbune, pentru  roducerea  energiei în condiţiile în care  U.E,  încearcă să-şi reducă dependenţa de gazele ruseşti. În  absența unei Strategii naționale în energie, viabilă,  să impui renunțarea la sectorul carbonifer, în țară, înseamnă să adâncești cu premeditare o criză economică și socială. Complexul Energetic Hunedoara va primi un ajutor de stat pentru facilitarea închideri. Pentru neînchiderea minelor din Valea Jiului au militat dintotdeauna parlamentarii hunedoreni, senatorul PSD Cristian Resmeriţă afirmând încă din 2017 că: “Am spus că nu voi fi de acord ca mina Lupeni să fie închisă. Am plecat din poziţia de primar al municipiului Lupeni, unde mă descurcam destul de bine, pe poziţia de senator la Bucureşti din partea PSD, pentru ca exploatările miniere Lupeni şi Lonea să nu se închidă. Săptămâna trecută guvernul a aprobat HG nr 25/ 2017 prin care se aprobă ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune”.   ”Solicitarea de modificare a deciziei,  vizează introducerea în programul de închidere a încă două mine de huilă necompetitive, Lupeni şi Lonea, din cadrul CEH şi reactualizarea unor elemente din cadrul Planului de închidere şi a schemei de ajutor de stat de care beneficiază SNIMVJ. Comisia Europeană a autorizat în data de 24 noiembrie 2016 sprijinul în valoare de 447, 8 milioane Ron acordat de România pentru închiderea unor mine de cărbune necompetitive. Din evaluarea Comisiei a reieşit  că, în conformitate cu decizia consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin în valoare totală de 233,7 milioane Ron, aproximativ 52 de milioane de euro să fie acordat lucrătorilor care-şi vor pierde locurile de muncă,  ca urmare a închiderii minelor”, se arată într-un  răspuns pe care l-a primit din partea Ministerului Energiei, senatorul hunedorean.

România are nevoie de energie! Orice resursă trebuie menținută în funcțiune și exploatată la capacitate maximă, dat fiind situația critică actuală,  dar și de perspectivă. Nu se poate închide nimic,  fără să înlocuit cu ceva măcar echivalent! Acesta este principiul esențial pe care baza căruia PSD acționează pentru a face posibilă furnizarea de energie electrică populației și economiei, la un preț cât mai suportabil. PSD critică și condamnă atitudinea de neînțeles senatorilor PNL-USR-AUR, contrară profund interesului general și își asumă responsabilitatea de a acționa astfel încât, forma finală a legii decarbonării să nu impună închideri absurde de capacități de producție a energiei electrice, mai ales că în câțiva ani, unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se oprește pentru retehnologizare.

Peste 35.000 de locuitori au părăsit Valea Jiului, după 1990, adică peste 25% din populație. Pensionarii  și doar bugetarii sunt astăzi, majoritari, iar tinerii au părăsit și continuă să plece din zonă, pe capete, după finalizare studiilor, iar din cei 50.000 de mineri câți lucrau înainte de 1989, astăzi, mai sunt angajați puțin peste 2.500.  Șomajul a crescut continuu pentru că, din cele 15 mine și cariere care erau deschise odinioară, acum se mai extrage huilă din doar patru  exploatații. Între timp, România a ajuns să importe energie, iar recent s-a aprobat și un program de disponibilizare. Conform acestuia  pentru anul 2022 este prevăzută disponibilizarea unui număr de 360 persoane, din care: 16 persoane de la Sucursala Electrocentrale Paroșeni;  344 persoane de la entitățile miniere și executiv. Dintre aceștia, un număr de 118 persoane sunt pensionabile, astfel încât beneficiare ale venitului de completare vor fi 242 persoane. Disponibilizarea de personal se va face într-o singură etapă, începând cu data de 01.10.2022, cu respectarea criteriilor privind stabilirea ordinii de prioritate la concediere prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă aplicabil și cu respectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 69/2019, cu modificările și completările ulterioare și a Normelor metodologice de aplicare a acesteia. „Și, totuși, ce punem în locul minelor care se închid?  Viitorul mineritului depinde de strategia energetică a României. În mod normal ar fi trebuit să existe măsuri de retehnologizare a minelor, pentru menținerea cel puțin până în 2030 mineritul sau chiar 2050, așa cum a facut Polonia.

Dar, noi nu am făcut decât să le închidem, pe cele din Valea Jiului. ”, a concluzionat  și europarlamentarul Maria Grapini.

Reacțiile locuitorilor din Valea Jiului nu au întârziat să apără și toți condamnă atitudinea celor care vor ca unități importante de producție a energiei, să fie închise. Iată câteva dintre ele:

”Este sabotaj economic !!! în plină criză energetică închidem termocentralele, eu înțeleg multe, dar nu-mi vine să cred.. că se întâmplă. Suntem trădați pe față Bunul Dumnezeu să-i judece, noi suntem prea mici și nici nu intervenim !!!

DIN NOU, TRIST ..DAR ADEVĂRAT !!! Acum s-a adeverit ce spun de DOI  ani. Ca să îngenunchiezi o țară, analizezi poporul , îți  numești câțiva oameni în ministere cheie din guvern, stabilindu-le clar drumul de urmat, de ex -economie, energie, sănătate, transporturi…. dacă reusești sa-l numesti si pe premier, totul este cât se poate de ușor, dar asta cu acordul președintelui pe care l-ai desemnat dinainte. Astfel,  stai liniștit, nu ai concurență pe piața, poporul nu reactionează,  iar economia acelei țări este la cheremul tău.  Păcat pentru că o țara frumoasă și bogată, este  din păcate,  condusă de mediocrități”  transmite în mesajul său, consilierul local Francisc Gerschner.

”Asta se încadrează clar la ...subminarea economiei naționale! Organele,somn ușor!La fel și poporului, somn ușor în continuare!” a scris și  Victor Pariia.

”TRIST DAR ADEVĂRAT!!🥲🥲🥲🥲 Mult respect,  domnule  senator Cristian Resmeriță!!”

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share