Statele Unite rămân un partener esențial pentru Uniunea Europeană

Reuniunea informală a miniștrilor Comerțului din Uniunea Europeană are loc în această perioadă, la Marsilie.  Este o oportunitate pentru discuții deschise și strategice cu privire la prioritățile politicii comerciale ale UE.

Cifre: în 2020, comerțul UE a totalizat 3 646 trilioane EUR, ceea ce face ca Uniunea să fie a doua cea mai mare putere comercială din lume. În UE, 38 de milioane de locuri de muncă depind de exporturile europene, inclusiv peste 4 milioane în Franța.

dossier-de-presse-commerce-en

În conformitate cu prioritățile sale, concentrate pe implementarea unei politici comerciale deschise, durabile și asertive, Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene a ales să dedice întâlnirea subiectelor structurale pentru viitorul cadrului comercial internațional și pentru Relațiile comerciale ale Uniunii Europene cu parteneri strategici. Miniștrii europeni ai Comerțului și vicepreședintele executiv al Comisiei Europene vor discuta strategia UE pentru problemele comerciale multilaterale, înainte de viitoarea Conferință ministerială a OMC.

”Apărarea unui sistem comercial stabil și durabil, bazat pe reguli corecte, este esențială pentru a evita tensiunile comerciale și pentru a asigura prosperitatea Uniunii Europene”. Implicarea UE în negocierile multilaterale este crucială pentru revitalizarea OMC și stimularea unei reforme ambițioase a Organizației. Această reformă trebuie să asigure aplicarea normelor existente, adaptându-le în același timp la provocările actuale, pentru a asigura o concurență loială în comerțul global și pentru a aborda crizele de mediu și de sănătate publică, cum ar fi pandemia de COVID-19. Revizuirea parteneriatului dintre UE și Africa este o prioritate pentru Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în special înaintea Summitului UE-UA de la Bruxelles din 17 și 18 februarie. Întâlnirea de la Marsilia va pune în lumină aspectele comerciale ale acestei relații, pornind de la impulsul generat de conferința intitulată „Relații comerciale între UE și Africa: către noi parteneriate”, desfășurată la Paris pe 10 ianuarie. Statele Unite rămân un partener esențial pentru Uniunea Europeană, iar consolidarea legăturilor transatlantice este, de asemenea, o prioritate a Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene. Ritmul relațiilor comerciale transatlantice a crescut în 2021, în parte datorită soluțiilor găsite la disputa Airbus-Boeing din primăvară și taxelor suplimentare pe oțel și aluminiu  din  toamnă. Lansarea Consiliului pentru Comerț și Tehnologie SUA-UE, care s-a reunit pentru prima dată la 19 septembrie 2021 la Pittsburgh, va contribui la impulsionarea acestui impuls în relațiile transatlantice, permițând o mai bună coordonare asupra problemelor care sunt structurale pentru viitorul economiilor noastre, cum ar fi precum regulile de utilizare a tehnologiilor emergente, rolul acestora în ceea ce privește problemele digitale și climatice, reziliența lanțurilor valorice și problemele comerciale globale. În acest context, întâlnirea de la Marsilia va fi o oportunitate pentru miniștrii UE pentru comerț și comisarul pentru comerț,  să analizeze împreună următorii pași pentru relația transatlantică, inclusiv pregătirea celei de-a doua reuniuni a Consiliului pentru Comerț și Tehnologie SUA-UE, care ar trebui să ia loc în Franța în timpul primăverii.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share