Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Steadfast Defender 2024”

Exerciţiile militare ”Steadfast Defender 2024”, cea mai mare simulare de luptă organizată de NATO de la sfârşitul Războiului Rece, a început în nord-estul Statelor Unite şi urmează să se întindă pe o perioadă de mai multe luni.

Steadfast, care mobilizează în total circa 90.000 de militari de ambele maluri ale Atlanticului, trebuie, printre altele, să verifice capacitatea Alianţei de a mobiliza şi transporta rapid trupe americane pentru a „întări apărarea Europei”.

Exerciţiile vor fi un prilej pentru a repeta executarea de către NATO a planurilor sale regionale, primele planuri de apărare pe care alianţa le-a elaborat în ultimele decenii, care detaliază modul în care ar răspunde la un atac rusesc.

Chiar dacă NATO nu a menţionat Rusia explicit, documentul său strategic de top identifică Rusia ca fiind cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii membrilor NATO.

”Exercițiul va testa și implementa noile planuri de apărare ale NATO.De asemenea, va demonstra capacitatea NATO de mobilizare transatlantică rapidă a forțelor pentru apărarea Europei.

Acest exercițiu vast, care implică aproximativ 90.000 de forțe, din toate țarile aliate, și Suedia, nu este doar o demonstrație de forță, ci și un test al capacităților noastre de a desfășura și susține operațiuni multi-domeniu complexe pe o perioadă de câteva luni, pe mii de kilometri, în orice condiții, de la limita nordică a Europei până în cea centrală și de est.

 

Steadfast Defender 2024 reprezintă un pas vital în a ne asigura că suntem pregătiți pentru orice provocare viitoare și că putem răspunde rapid și eficient oricărei amenințări la adresa securitățlii noastre.

Prin Steadfast Defender 2024 continuăm să demonstrăm unitate, forță și determinare în protejarea fiecărui aliat și partener, precum și în susținerea unei Europe stabile și securizate” a transmis secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Exerciţiul vine într-un moment important, după ce invazia Rusiei în Ucraina a declanşat cel mai sângeros război pe teritoriul european din ultimii peste 70 de ani.

Amploarea exerciţiilor NATO Steadfast Defender 2024 marchează o “întoarcere irevocabilă” a alianţei la manevrele din timpul Războiului Rece, a comentat zilele trecute  ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Gruşko, pentru agenţia de ştiri de stat RIA.

Iar Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de agențiile internaționale de presă, pretinde că „NATO este un instrument de confruntare” care, „de zeci de ani, și-a mutat în mod constant infrastructura spre granițele noastre”. Peskov mai susține că Moscova ia, „măsurile adecvate” față de extinderea NATO.

Un convoiul militar a trecut și prin Valea Jiului, astăzi. Filmulețele nu au întârziat să apară pe rețelele de socializare. Acesta se îndreaptă către vama Giurgiu.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">