Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Steagul Romaniei, alaturi de simbolurile Targovistei si Fieniului, au fluturat din nou pe inaltimile montane

“Dinozaurii” de la Chindia au atins o noua cota in TOP 28. 
În perioada 10-14 iulie 2014, Asociaţia “Oxigen” din București a organizat o expediţie în munţii Tatra, pentru atingerea vârfului Rysy – 2500m, cel mai înalt vârf al Poloniei. La acţiune au participat 50 de persoane, printre care şi 6 „dinozauri” din partea grupului de iniţiativă Chindia Jurasic Park.
“Traseul autocarului ne-a dus până în zona Poprad pentru a urca pe vârf pe partea slovacă a lui. Există o variantă de urcare și dinspre Zakopane – Polonia, variantă mai lungă prin zona de pădure și mai abruptă în zona finală.” a povestit Ileana Bocanciu, fondatorul grupului Chindia Jurasik Park.
Ascensiunea pe vârful Rysy s-a făcut sâmbătă 12 iulie 2014, de la cabana Popradske Pleso (1500 m), cabană aflată într-o zonă mirifică, pe malul lacului omonim. Cu toate că vremea a fost foarte potrivnică încă de la prima oră (ploaie, ceaţă), iar spre vârf au apărut intensificări ale vântului, lapoviță şi temperaturi foarte scăzute, lungi porțiuni cu limbi de zăpadă, participanţii au străbătut traseul marcat cu bandă roşie, trecând pe lângă lacurile Marele și Micul Zabie (1920 m), cabana Rysy (Chata pod Rysmi – 2250 m) şi șaua Vaha (2340 m), ajungând pe vârful Rysy (2499,6 m), în jurul orei 13:00. Coborârea a fost puţin mai dificilă, în condiţii de stâncă udă, în special în zonele cu cabluri şi trepte de fier, montate în traseu pentru siguranţă. Cu toate acestea, în jurul orei 17:00, toţi participanţii au ajuns cu bine înapoi la cabană, împreună cu primele raze ale soarelui, atât de dorit de-a lungul întregii zile.
În drum spre masivul Tatra, a fost vizitat castelul Spis, construit în secolul al XII-lea, unul dintre cele mai mari şi mai bine păstrate castele din Europa centrală, declarat monument istoric în anul 1961, iar la întoarcere spre ţară, a fost vizitată şi Peștera de gheață Dobsinska, printre cele mai importante din lume, cu o grosime a stratului de gheață de până la 26 m.
La expediţie au participat: Cătălina Posta, Roxana Stăncescu, Ileana Bocanciu, Ionel Glodeanu, Marius Prundaru şi Nicolae Posta, inițiatorul „Top 28”, topul ascensiunii celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene.
Steagurile României, ale Uniunii Europene, alaturi de simbolurile Municipiului Târgovişte şi oraşului Fieni, au fluturat din nou pe înălţimi, fiind duse de temerarii montaniarzi dâmbovițeni.
 
 
Distribuie acest articol Oficial Media
Share