Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Știm că acestea sunt locuri unice nu doar în România, ci și în Europa, așa că ne dorim să le viziteze cât mai mulți oameni

Județul Hunedoara este  primul din Transilvania la contractarea proiectelor cu finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Doar pentru restaurarea patrimoniului cultural, județul Hunedoara atrage peste 13 milioane de euro.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a fost gazda întâlnirii cu  secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Csilla Hegedüs. Acesștia au organizat și  o conferință  de presă desfășurată la sediul Consiliului Județean Hunedoara,  unde s-a vorbit despre proiectele care se derulează, în prezent, în județul Hunedoara, pe componenta care vizează restaurarea și promovarea patrimoniului cultural. La nivel național, județul Hunedoara se află pe locul al II-lea după județul Suceava,  la sumele atrase prin PNRR, Hunedoara fiind însă primul județ din Transilvania care a obținut finanțări consistente prin acest program.
„Județul nostru se poate dezvolta cu ajutorul fondurilor europene și din acest motiv,  am și depus o serie de proiecte pentru care am atras finanțări prin PNRR. Desigur, fondurile pe care le vom primi și prin alte mecanisme sunt unele consistente, vorbim aici de aproape un miliard de euro. Componenta de patrimoniu este una importantă, iar faptul că vor fi restaurate sectoare din siturile de la Sarmizegetusa Regia sau Ulpia Traiana, că vor fi promovate două castre romane, trei cetăți dacice, dar și o rută a gastronomiei tradiționale ne dă încredere. Toate aceste proiecte vor contribui la o mai bună cunoaștere a istoriei naționale și a județului Hunedoara. Îi felicit și pe primarii din Hunedoara, Lelese și Bunila care au depus proiecte și au obținut finanțări pentru restaurarea obiectivelor de interes”, a declarat președintele Laurențiu Nistor .
Județul Hunedoara este beneficiarul unui număr de 17 proiecte finanțate pe Componenta C11, iar finanțarea depășește 13 milioane de EURO. Dintre acestea, nu mai puțin de 13 proiecte au fost depuse de Consiliul Județean Hunedoara și au o valoare de aproximativ 7,7 milioane de EURO, după cum urmează:
  • 3 proiecte de restaurare:
  • Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa a X-a;
  • Conservare, restaurare Intrare în Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
  • Realizare clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
  • 10 proiecte de digitalizare – promovare prin intermediul aplicației România atractivă pentru: castrul roman de la Cigmău, castrul roman de la Micia, Forul lui Traian și intrarea în situl de la Ulpia Traian Sarmizegetusa (cuprinse în ruta Traseul castrelor romane), cetatea dacică de la Costești, cetatea dacică de la Blidaru, cetatea dacică de la Bănița și Sarmizegetusa Regia – Terasa a X-a (Ruta cetăților) și Traseul gastronomiei tradiționale hunedorene – sat Ostrovu Mic (comuna Râu de Mori), sat Șoimuș (comuna Șoimuș), sat Bârsău (comuna Hărău), sat Peșteana (comuna Densuș), municipiul Lupeni, municipiul Petroșani, sat Sălașu de Jos (comuna Sălașu de Sus).
  • 4 proiecte de restaurare și/sau digitalizare depuse de: Primăria Municipiului Hunedoara Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor Hunedoara – Ruta Castelelor), Episcopia Devei și Hunedoarei (Biserica Lăpugiu de Jos – Ruta Bisericilor de lemn)Primăria Lelese (Gospodării tradiționale în localitatea Lelese – Ruta satelor cu arhitectură tradițională) și Primăria Bunila (Gospodării tradiționale în localitatea Bunila  – Ruta satelor cu arhitectură tradițională). Valoarea totală a acestora este de 5,7 milioane de EURO.

”Programul România atractivă finanțat prin PNRR înseamnă 150 de milioane de euro pentru restaurarea a 256 de obiective din toată țara și promovarea lor la nivel național și internațional. Județul Hunedoara este campion în Transilvania la contractarea de proiecte pe care a și început să le implementeze. A fost o muncă susținută și merită felicitați toți cei care au lucrat la scrierea acestora. Programul România atractivă înseamnă atragerea de turiști din țară și străinătate, crearea de noi locuri de muncă și de piețe de desfacere pentru produsele locale. Sunt mândră de faptul că, pentru prima dată în România, am creat ruta castrelor romane prin programul ”România Atractivă”. Dintre destinațiile de pe rută, două sunt situate în zona Sarmizegetusa, și anume Forul lui Traian și spațiile muzeale ale acestuia, precum și spatii muzeale si anexe ale Castrului Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Vom finanța restaurarea și valorificarea acestora cu un total de 5,1 milioane de euro. De asemenea, restaurăm Cetatea Sarmizegetusa Regia, ruinele capitalei Regatului Dac, cu o sumă de 2,28 milioane de euro.

Scopul nostru este să creăm un adevărat paradis turistic din Sarmizegetusa, astfel încât, prin turism, să crească veniturile localnicilor, să-și poată folosi produsele locale și, în plus, să fie create multe noi locuri de muncă.  Pentru prima dată din copilărie, am revăzut aceste locații. Abia aștept să le revăd și după restaurare. Din programul „România Atractivă” cheltuim și  4,4 milioane de euro pentru restaurarea castelului de la Hunedoara.  De asemenea, restaurăm  opt case tradiționale din satul Runcu Mare și  casele de marmură din satul Alun”, a transmis  și secretarul de stat Csilla Hegedüs.

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share