Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Suntem datori să menținem vie flacăra Credinței și căldura nădejdii în acest popor mult încercat”

Ziua de pomenire a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, 2 iulie 2024, a fost prilej de aleasă bucurie și trăire duhovnicească în Mănăstirea Putna, cea mai cunoscută ctitorie și necropolă a domnului Moldovei, mutat în lăcașurile cerești în anul 1504.

Ca om al rugăciunii, Ștefan a cerut preoților să se roage pentru poporul Moldovei, pentru oștenii săi, pentru cei vii și pentru morți. El însuși se ruga cu post și milostenie, mai ales în vremuri de primejdie, așa cum este înfățișat în icoanele de la Putna. Sfântul Daniil Sihastrul i-a fost părinte duhovnicesc și sfătuitor înțelept. Ștefan a fost un om al înțelepciunii, dreptății, iubirii și iertării, scriindu-i boierului său Mihu: „Te-am iertat și toată mânia și ura am alungat-o cu totul din inima noastră”.

În semn de cinstire a ctitorului mănăstirii, între zidurile Cetății Putnei a avut loc și o ceremonie militară deosebită, cu prilejul împlinirii a 520 de ani de la trecerea la cele veșnice a Binecredinciosului Voievod cel Mare și Sfânt. După intonarea Imnului național al României și înainte de semnarea protocolului de cooperare între Sfânta Mănăstire Putna și Ministerul Apărării Naționale, , care reprezintă punctul de plecare pentru realizarea parteneriatelor viitoare și va contribui semnificativ atât la coeziunea noastră națională, cât și la întărirea valorilor etice și morale în cadrul societății românești.

„Voievodul Ștefan cel Mare a fost unul dintre cei care au marcat această importantă legătură dintre Biserică și Armată. Prin faptele sale ne-a lăsat o moștenire pe care trebuie să o ducem mai departe: apărarea neamului și a credinței străbune. Cooperarea dintre cele două instituții, Armată și Biserică, rămâne la fel de relevantă și astăzi. În fața provocărilor și nu numai, solidaritatea și coeziunea sunt absolut necesare. O armată puternică se definește nu numai prin militari bine pregătiți în știința militară, ci și sufletește și moral. Prin semnarea Protocolului de cooperare între Statul Major al Forțelor Terestre și Sfânta Mănăstire Putna, (…) dorim să onorăm moștenirea lăsată de Ștefan cel Mare și Sfânt și să întărim legătura dintre Armată și Biserică, promovând valorile și obiectivele comune, cum ar fi, de exemplu, cel de apărare a trupului și sufletului neamului nostru!”a transmis în alocuțiunea sa, cuvântul șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general locotenent Ciprian Marin.

Părintele stareț al Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a vorbit apoi despre dezideratul comun al celor două instituții – apărarea unității de neam și de credință.

„În 1928, în cartea de aur a mănăstirii, citim această însemnare: Liceul Militar Ștefan cel Mare din Cernăuți vine să primească în fiecare an împărtășanie de credință pentru neamul românesc, la mormântul patronului său Ștefan cel Sfânt și Mare. Acel liceu este astăzi mutat la Câmpulung Moldovenesc. În fiecare an, elevii din anul I vin la Putna, în același duh al înaintașilor lor. Elevii din 2004, alături de alți 600 de studenți și tineri, au scris cu torțe Ștefan, pe Dealul Crucii. Biserica și Armata sunt ca două mâini care țin într-o adâncă îmbrățișare sufletul neamului nostru românesc.

Prin urmare, suntem datori să menținem vie flacăra credinței și căldura nădejdii în acest popor mult încercat. Biserica și Armata au rămas cele care fac de strajă la hotarele văzute și nevăzute ale acestui neam. Dacă vrem ca în acest popor, în inimile copiilor noștri, să rămână adânc înrădăcinate valorile naționale, morale și mai ales duhovnicești, dacă vrem ca să nu răsune străin în urechile noastre cuvinte ca Mamă și Patrie, atunci trebuie să fim uniți în a păzi mai ales acest cuvânt: Acasă! Suntem acasă, căci Dumnezeu ne-a așezat aici!”

În semn de înaltă apreciere pentru sprijinul permanent acordat Statului Major al Forțelor Terestre, precum și pentru promovarea constantă a imaginii Armatei României, șeful Statului Major al Forțelor Terestre a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre unor personalități ale Mănăstirii Putna, și anume părintelui stareț arhim. Melchisedec Velnic, arhim. Dosoftei Dijmărescu și arhim. Hrisostom Ciuciu.

În continuare, starețul necropolei ștefaniene, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic mai multe distincții de vrednicie celor care au susținut comunitatea și Biserica de-a lungul timpului. Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost oferită generalului-locotenent Ciprian Marin, Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, în timp ce Ordinul „Mușatinii” a fost înmânat mai multor cadre militare, între care și pr. Vasile Lazăr, pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”.

Cei dintâi oșteni ai lui Ștefan din Grupul Vocal-Tradițional ce îi poartă numele au fost distinși cu Ordinul „Apărător al credinței creștine”, ca cei care s-au „străduit și se străduiesc să urmeze exemplul apărătorilor credinței și patriei străbune, precum și al dascălilor de cuget și simțire românească și creștinească”. Același ordin l-au primit și îndrumătorii acestui grup, prezbitera Elena Maloș, soția regretatului protoiereu Ionel Maloș, cel care în 2002 a avut inițiativa înființării acestuia, și prof. Vasile Schipor, de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, actualul coordonator.

Evenimentul a continuat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de către Prefectul Județului Suceava, Secretariatul de Stat pentru Culte, Primarul localității Putna, Președintele Consiliului Suceava, Consulul General al României la Cernăuți, Ministerul Apărării Naționale și alte instituții.

A urmat ceremonialul militar dedicat sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la 520 ani de la trecerea la cele veșnice, defilarea Drapelului de luptă și a detașamentelor de onoare pe acordurile Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, deschisă de lt. col. Cătălin Koszta, șef de stat major.

Au defilat militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” din Suceava, militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Bogdan Vodă” Suceava, elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, Detașamentul de onoare din Republica Moldova format din studenții Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne din Chișinău.

Defilarea s-a încheiat cu prezentarea onorului Muzicii Militare a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Cei prezenți au asistat și  la programul de Drill Team, respectiv exercițiul de mânuire a armamentului din dotare, pregătit de militarii Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

De la mutarea sa la Părintele Ceresc până astăzi, mormântul său de la Mănăstirea Putna este străjuit de o candelă pururea aprinsă, unde fiii neamului românesc neîncetat își pleacă genunchiul cu evlavie și rugăciune către Milostivul Dumnezeu.

Măritul și drept-credinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt rămâne peste veacuri o pildă de adevărat conducător de țară, stăpânit permanent de credința în Puternicul Dumnezeu, iubirea de Biserica strămoșească, spre slava lui Dumnezeu.

sursa: Arhiepisopiei Sucevei

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share