Suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a participat la o întâlnire virtuală organizată de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, despre consolidarea militară continuă a Rusiei în și în jurul Ucrainei și implicațiile acesteia pentru securitatea europeană și internațională. La întâlnire au participat și premierul britanic Boris Johnson, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, președintele polonez Andrzej Duda, reprezentând președinția OSCE, precum și președintele Consiliului European Charles Michel și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președintele Joe Biden  a luatîn  considerare trimiterea câtorva mii de soldați americani în Europa de Est și țările baltice, precum și a unor nave de război și avioane, ceea ce ar reprezenta o schimbare majoră față de poziția sa reținută, până acum față de Ucraina.

 

Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică şi se pregăteşte să desfăşoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania pentru a sprijini misiunea de lungă durată a poliţiei aeriene a NATO în regiune. Statele Unite au indicat de asemenea că intenţionează să-şi sporească prezenţa militară în partea de est a Alianţei, în timp ce Pentagonul a anunțat un exercițiu naval al NATO  în Marea Mediterană.

Participanții  la discuții au subliniat importanța unității în acest moment critic și au precizat că ”orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea un cost ridicat”. Secretarul general  Jens Stoltenberg a reamintit abordarea consecventă pe două căi a NATO față de Rusia: descurajare și apărare puternice, combinate cu dialog. El a salutat desfășurarea suplimentară defensive de către Aliații NATO în partea de est a Alianței și a subliniat necesitatea de a continua îmbunătățirea conștientizării situației NATO și de a spori apărarea colectivă și descurajarea, având în vedere situația actuală de securitate. Liderii au convenit, de asemenea, asupra importanței dialogului continuu cu Rusia. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a invitat pe toți membrii Consiliului NATO-Rusia la o serie de reuniuni suplimentare pentru a discuta despre securitatea europeană, inclusiv despre situația din Ucraina și în jurul acesteia, relațiile NATO-Rusia și controlul armelor și neproliferarea.

Alianța își dorește continuarea dialogului cu Federația Rusă pentru detensionarea situației de la granița cu Ucraina, deoarece suntem în fața celui mai complicat moment de securitate pentru Europa din ultimii 30 de ani” a ținut să transmită și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share