Surse proteice exceptionale pentru sportivi

man

Spirulina: înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţine carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.
Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate n.r.) şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare, ficocianina, substanţă care inhibă formarea cancerului de colon, un nivel de cinci ori mai mare de beta-caroten decât morcovii şi de 40 de ori mai mare decât spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.

spirlina_resize

Chlorella: avand 58% proteine (si uneori pana la 75%), cu o echilibrare de aminoacizi importanti, inclusiv toti cei esentiali pe care corpul uman nu ii poate produce. Cand combini acest lucru cu abundenta de enzime, probiotice si fitonutrienti, chlorella devine o sursa de proteine de inalta calitate care mai sunt si usor digerabile.

chlorella

Canepa: proteinele din seminţele de cânepă sunt compuse în proporţie de 65% din edestina, o proteină globulară care seamănă cel mai mult cu cele regăsite în corpul uman, motiv pentru care acesta absoarbe foarte uşor întreaga gamă de substanţe nutritive din compoziţia acesteia.

canepa

Polenul: proteine 23,7%, lipide 4,8%, glucide 27,8%, apă 7-11%, fibre solubile şi insolubile 13-14%.
Proteinele se găsesc în polen în proporţie mai mare decât în carne, iar mare parte dintre ele sunt sub formă de aminoacizi, care se absorb direct, fără efor¬turi din partea organismului.

polen-crud-de-albine

Chia: bogate în proteine, fibre şi acizi graşi, seminţele de chia ne ajută să slăbim mai uşor. S-a dovedit că aportul bogat de proteine scade pofta de mâncare şi, implicit, nevoia de a mânca la ore nepotrivite. În plus, în urma unor cercetări s-a constatat faptul că seminţele de chia conţin mai mulţi acizi graşi decât somonul, iar aproape toţi carbohidraţii conţinuţi de aceste seminţe minune pentru organism sunt fibre.

chia

Quinoua: este poate una dintre cele mai perfecte surse non-animale de proteina de pe planeta. Ceea ce face quinoa deosebita este ca aceasta este o sursa vegetala de proteina completa. “Completa” inseamna ca ea contine toti cei 9 aminoacizi esentiali care sunt cruciali pentru buna functionare si sanatatea corpului uman la fel ca si canepa. Mai este si o minunata optiune pentru cei ce urmeaza o dieta fara gluten, intrucat este complet lipsita de gluten.

quinoua

Combinatii proteice echilibrate, amestecuri de mai multe tipuri de proteine vegetale, retete personalizate se pot obtine scriindu-mi pe adresa plantevindecatoare@gmail.com

Adrian Udrea- fitoterapeut, nutritionist- Timisoara

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share