Susținem aderarea României și Bulgariei la Schengen!!!!

 În intervenția sa avută în plenul  P.E.  Maria Grapini cere, din nou, intrarea României în spațiul Schengen.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, îi răspunde europarlamentarului PUSL: Susținem aderarea României și Bulgariei la Schengen!
În intervenția sa, eurodeputatul Grapini a reiterat faptul că, astăzi, se poate vorbi doar de piață internă, nu și de piață unică.
”Toată lumea a spus aici, că Piața Internă este inima Uniunii Europene. Este ca la o casă… și anume, baza, fundația… dar nu este importantă doar fundația, ci și cum construim întregul edificiu. De aceea cred că este bine să ne gândim acum, la 30 de ani, cum să modernizăm piața internă, cum să facem să fie puternică în competiția gobală, cum putem să facem ca acele drepturi consfințite în tratat, și anume, libera circulație a lucrătorilor și libera circulație a mărfurilor, să existe. Eu nu am să folosesc termenul de ”piață unică”, pe care l-ați folosit, pentru că din punctul meu de vedere, ca român, aceasta nu este o piață unică! De aceea, cred că trebuie să vă propuneți ca România și Bulgaria să facă parte din piața internă și să avem, așa cum ne dorim cu toții, o piață unică, fără să mai avem o fragmentare a pieței interne. Și, de asemenea, să nu uităm că avem încă, în piața internă, o competiție neloială”,  a  spus în intervenția sa, eurodeputatul Grapini, care a adăugat că putem vorbi de o piață internă, nu însă și de o piață unică. Aceasta și-a exprimat speranță ca Suedia, care deține președinția Consiliului UE, să aibă ambiția să unească cele două segmente fragmentate, și anume, Piața Schengem și Piața non-Schengen.
„Este foarte important cum apărăm și protejăm piața internă și de aceea cred că ar trebui prezentat de către Comisie un raport de punere în aplicare a directivei privind practicile neloiale. Pentru că știm bine că avem încă probleme cu importurile din țări terțe, care creează o concurență neloială producătorilor. Este, de asemenea, importantă și siguranța în direcția protecției consumatorului!”, a declarat eurodeputatul umanist.
De asemenea, europarlamentarul umanist și-a exprimat dezamăgirea că, în planul de industrializare a UE, nu s-a scris nimic despre IMM-uri.
“Ce facem cu IMM-urile? IMM-urile sunt zdrobite de toate crizele suprapuse și mi-ar fi plăcut să existe, cuprinse în acest proiect, și măsuri pentru IMM-uri. Sigur că este bine să avem noi acorduri comerciale, dar este important cum le încheiem!”, a mai spus Maria Grapini.
Nu în ultimul rând, eurodeputatul PUSL a precizat că și-ar fi dorit să audă în cadrul discuțiilor și cuvântul “pace”. “Cum facem să mergem pe calea păcii între Ucraina și Rusia, pentru că suferă tot continentul european?”, a conchis europarlamentarul umanist.
Intervenția tranșantă a Mariei Grapini a generat răspunsul așteptat de toată lumea, al vicepreședintelui Comisiei Europene, Maros Sefcovic, care a precizat, concret, că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.
“Doamnă Grapini, ați subliniat cât de important este să ne asigurăm că România și Bulgaria vor deveni membri ai spațiului Schengen. Vă asigur, din partea Comisiei, că avem disponibilitatea din partea președinției suedeze să punem această problemă pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Justiție și Afaceri Interne pentru că locul României și al Bulgariei este în Schengen. Ele îndeplinesc toate condițiile necesare!”, a punctat înaltul oficial al Comisiei Europene.
Premierul suedez Ulf Kristersson a prezentat marți, în plenul PE de la Strasbourg, prioritățile Președinției suedeze a Consiliului. Acesta a spus că  va pune pe ordinea de zi, chestiunea aderării României și Bulgariei la Schengen.
”Înțeleg dezamăgirea care a fost resimțită în ceea ce privește dosarul Schengen. Suedia înțelege, la fel ca orice alt stat membru, că Bulgaria și România sunt dornice să adere la Schengen și suntem pregătiți să punem această chestiune pe ordinea de zi.”a declarat acesta.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share