01/08/2021

Sute de participanți la evenimentul sportiv și de strângere de fonduri pentru operația lui Cristian, la Giarmata

Prima ediție a evenimentului sportiv „Giarmata În Mișcare” a adus peste 200 de participanți, atât sportivi, cât și susținători ai sportivilor, în Parcul Izvor din comună, cu scopul de a face mișcare și de a strânge fondurile necesare unui băiețel de 8 ani din Giarmata, diagnosticat cu Tetrapareză Spastică severă. Evenimentul organizat de Kids Club Giarmata, La Milu și Primăria Comunei Giarmata și-a propus să strângă suma de 3.500 EUR pentru cea de-a patra intervenție chirurgicală a lui Cristian, care va avea loc în străinătate. Implicarea comunității Giarmata a însemnat strângerea unei sume de peste 9.600 EUR.
Corina Matei, organizator: „Am pregătit ture de alergat pentru adolescenți și adulți, iar pentru cei mici, ture de alergat, bicicletă, role și trotinetă. Am fost impresionați să avem peste 130 de participanți înscriși în turele de mișcare. De la copii de 7,8 ani până la adulți trecuți de prima tinerețe, toți au făcut mișcare pentru Cristian”.
Unsprezece ambasadori #DeFapteBune din Giarmata s-au înscris în cursa de strângere de fonduri și au alergat pentru Cristian pentru a strânge suma necesară pentru operație. Pe lângă locuitorii comunei Giarmata, și alți zeci de timișeni din România, dar și din străinătate au donat bani pentru Cristian. Ambasadorii #DeFapteBune au avut rolul de a mobiliza comunitatea pentru a susține cauza caritabilă, iar majoritatea au alergat sâmbătă, în cadrul evenimentului.
Sorin este profesor de limba Engleză la Școala Generală din Giarmata și a reușit să strângă suma de 3.450 RON pentru operația lui Cristian. El a alergat în cursa cea mai lungă, pe un traseu de 5.5 km.
Sorin Hagiu, Ambasador #DeFapteBune: „O comunitate unită se construiește greu, dar Cristi a reușit să adune în jurul său mulți oameni cărora le pasă de sufletele din jurul lor. Am participat ca voluntar și ambasador la acest eveniment pentru că îmi doresc ca facerea de bine să devină o obișnuință, în special pentru elevii școlii noastre, iar profesorii ar trebui să le fie exemple de urmat în acest sens.”
Cristian Niculcea, băiețelul de opt ani din Giarmata, care adus împreună Giarmata la mișcare, este diagnosticat cu Sindromul West-leucomalacie Periventriculara (Tetrapareză Spastică severă) și până acum a suferit trei operații în străinătate. Săptămânal, Cristian participă la terapii, kinetoterapie, logopedie, terapie muzicală, terapie cognitiv-comportamentală , hipoterapie (terapie cu cai) la diferite centre din Timișoara și face progrese mari. De la un copil care abia articula câteva sunete în lumea lui, a ajuns la un copil sociabil și mereu vesel. Lui Cristi îi place foarte mult la plimbare cu căruciorul, la plimbare cu premergatorul, dar nu poate să meargă mult, obosind repede. Îi place foarte mult muzica, câteodată cânta și îi plac slujbele la biserică.

Diana Niculcea, mama lui Cristian: „Noi, părinții lui Cristian, am fost încărcați cu o mare putere de a lupta în continuare alături de Cristi pentru o viață independentă. Am văzut atâția oameni implicați! Am simțit doar încredere, încrederea că se poate, ca nu suntem singuri, că tot ce am făcut pentru Cristi în drumul lui spre independența este înspre bine, am mai adăugat câțiva pașii pentru o șansă la o viața normală. Vom putea continua pașii în recuperararea lui Cristi datorită oamenilor de bine care au venit sâmbătă la evenimentul dedicat mișcării și fiului nostru.”
Cristian va pleca împreună cu părinții lui, în 25 august, în Chișinău, Republica Moldova, pentru o intervenție chirurgicală numită Miofibrotomiei Subcutanate pe etape, după metoda profesorului Ulzibat. Operaţia se face sub anestezie generală şi constă în incizarea fibrelor spastice cu un bisturiu special. Intervenţia în sine durează maxim cincisprezece minute. Nu se foloseşte ghips, iar pansamentele se pot înlătura ziua următoare. Se recomandă repaus la pat timp de două săptămâni, perioada în care pacientul nu are voie să păşească. La o lună de la operaţie se poate începe treptat recuperarea.
Suma strânsă din donații acoperă complet operația lui Cristian și toate terapiile lui de refacere, pentru o perioadă de șase luni, datorită donatorilor de la Giarmata În Mișcare.
Unul din organizatorii evenimentului Giarmata în Mișcare, Claudiu Mihălceanu, primarul Comunei Giarmata, a fost și Ambasador #DeFapteBune și a alergat pentru Cristian: „Împreună, am strâns toti banii pentru operație și 6 luni de terapii pentru Cristian Niculcea. Suntem uimiți de implicarea oamenilor din Giarmata. Mulțumim fiecărui Ambasador #DeFapteBune, donator și voluntar care au făcut Giarmata În Mișcare un exercițiu impresionant al comunității. Am dovedit că suntem o comunitate și că putem face o schimbare chiar și cu resurse puține. Sunt mândru de Giarmata noastră!”
După turele de mișcare, participanții din Parcul Izvor din Giarmata au luat parte la un concert live cu Mihnea Vîlceanu și Stefan Trubadur, care și-au dedicat melodiile pentru sănătatea lui Cristian. Seara s-a încheiat cu multă energie și dans alături de trupa de dans Smart Street Dance din Timișoara.
Evenimentul, primul de acest fel din comuna Giarmata, îi are ca inițiatori pe voluntarii Asociației LOGS, de la Kids Club Giarmata, compania locală La Milu și Primăria Comunei Giarmata și, cu siguranță, va fi urmat de multe alte ediții.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share