Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

TARGOVISTE- CRISTIAN PANAIT- DE CE EU?

IMG_9114Teatrul Tony Bulandra din Targoviste a gazduit aseara proiectia filmului DE CE EU? in prezenta echipei de productie, formata din regizorul Tudor Giurgiu, actorul principal, Emilian Oprea din rolul lui Cristian Panait si Andreea Vasilescu, prietena lui Cristian in rolul Dorei. Filmul a rulat atat de la ora 17:00 cat si de la ora 19.00 de fiecare data cu sala plina.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian Panait (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la primul său rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este întregită de actorii Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Regia îi aparține lui Tudor Giurgiu, aflat la cel de-al treilea lungmetraj din carieră după Legături bolnăvicioase (2006) și Despre oameni și melci (2012). Acesta semnează și scenariul, alături de Loredana Novak. Director de imagine este Marius Panduru, montajul este semnat de Lemhényi Réka, de scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, iar costumele au fost create de Szélyes Andrea. Muzica este compusă de Viktor Chouchkov.

11087061_10205343591842106_1169653258_o
In foto cu spatele, mama procurorului Panait, respectam dorinta acesteia de intimitate.

Tudor Giurgiu a declarat aseara in exclusivitate pentru Oficial Media ca mama procurorului Panait a fost prezenta in sala si ca a fost prima oara cand a intalnit-o de cand a inceput documentarea pentru acest film.

Intalnirea a fost una emotionanta si pentru Emilian Oprea, actorul principal, moment ce a dezvaluit fiecaruia dintre ei sentimente cu implicare emotionala si sufleteasca pe care in mod cert au dorit sa le impartaseasca in intimitate. Tudor Giurgiu ne-a spus ca in toata aceasta perioada de pregatire a filmului mama procurorului Panait nu a dorit sa iasa in fata, stand departe de declaratii si ochii presei.

Despre legaturile pe care le-a avut cu familia lui Cristian in timpul documentarii filmului, Tudor Giurgiu a mai punctat:

”Ne-au ajutat pentru documentare matusa lui Cristian, sora mamei lui si procurorul Lele de la Oradea. Nu am intalnit-o nici pe iubita lui care mi se parea ca ar fi o persoana fada, tocmai pentru ca nu s-a implicat atat de mult in viata lui Cristian sa-l ajute in acele momente, asa am perceput-o eu.     Cu anumiti oameni nu am vrut sa  ma intalnesc tocmai pentru a-mi da o anumita libertate si sa nu redau totul exact cum a fost. Nu am vrut sa fac doar un film documentar, am vrut sa strecor si influente artistice.”

Un alt lucru extrem de important pe care l-am remarcat este suma coincidentelor acestui film legat de orasul Targoviste dar si de Emilian Oprea actorul principial si regizorul Tudor Giurgiu. Acestea fiind unele vizibile, insa cu siguranta exista unele mai putin vizibile care ne pun intrebari daca nu cumva acest film trebuia sa aiba loc cu exact acesti oameni si la aceste date care se pare ca se leaga intr-un mod frapant si cu o intelegere a lucrurilor dincolo de ceea ce este dusa la ceea ce trebuia sa fie.

  • Cristian Nicolae Panait, născut la Tîrgovişte, pe 29 martie 1973. Maine pe 29 martie, Cristian ar fi implinit 42 de ani. Filmul a fost a dus in Targoviste la doua zile diferenta. Pe 10 aprilie 2002 la 29 de ani Panait se sinucide.
  • ”DE CE EU?” a rulat la Targoviste pe 27 martie, chiar in ziua in care acum 13 ani a avut loc perchezitia la procurorul Lele (cea pe care o puteti vedea mai jos).
  • Emilian Oprea  nascut pe 29 octombrie 1977 iar in filmul DE CE EU este pentru prima data in rolul principal într-un lungmetraj de cinema asa cum si Cristian Panait a primit cel mai important caz al debutului sau in meseria de procuror.

Percheziţia de la Oradea – înregistrarea originală din 2002 cu procurorul Cristian Panait montată în paralel cu fragmentul similar din filmul De ce eu?. Plus câteva imagini din platoul de filmare şi indicaţiile regizorale ale lui Tudor Giurgiu.

Trailer DE CE EU?

Despre mesajul pe care considera ca il are acest film, Tudor Giurgiu a marturisit:

Eu cred ca din acest film trebuie sa transmimtem copiilor nostri ca trebuie sa fie demni, nimeni sa nu ne calce in picioare demnitatea, si sa invete sa spuna NU pentru ca este un lucru estrem de important, indiferent cui, indiferent de circumstante.”

Emilian Oprea l-a completat :

Desi au trecut 13 ani de la acest incident, Cristian Panait mi-a tras un semnal de alarma destul de puternic, sa nu te complaci si sa-ti aduci aminte mereu de frumusestea din tine.”

De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, a fost văzut până în prezent de 19.924 de spectatori în România, în sălile de cinema din weekend, în avanpremiere și proiecții speciale – un debut spectaculos pentru o producție românească. Filmul a avut încasări de 276.355 lei.

De ce eu? rulează din 27 februarie în 60 de săli din peste 25 de orașe. Proiecțiile speciale în prezența echipei s-au desfasurat la Timișoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanța (6 martie, Cityplex), Bistrița, Buzău, Fălticeni, Piatra-Neamț, Târgoviște(27 martie), urmeaza Buzău, Suceava și altele. Programul este actualizat permanent pe site-ul oficial deceeu.ro.

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.poza de articol

Distribuie acest articol Oficial Media
Share